2021. február 17., szerda

JEREVÁNI HÍRTÁLALÁS

HÍRKLIKK
Szerző: AVAR JÁNOS
2021.02.17.


Terjedelmes cikkben tárta fel a Time című hetilap a tavalyi amerikai elnökválasztás titkos hátterét. Pontosabban az elcsalásának meggátlására tett átfogó és rengeteg embert megmozgató, mondhatni példátlan erőfeszítést. De hát az is páratlan az amerikai demokrácia történetében, hogy az ország újra induló elnöke szemrebbenés nélkül közhírré tegye: csak akkor legitim a választás, ha ő nyer. Trump már első kampányában, 2016-ban is közölte, hogy csak akkor fogadja el az eredményt, ha győzött (és miután az elektori rendszer jóvoltából bejutott a Fehér Házba, képes volt – persze hiába – vizsgálatot indítani ellenfele három milliós szavazattöbbsége elvitatására). S tavaly tavasszal már látszott, hogy korántsem csak a „vesztes” jelzőtől irtózó hajdani tévéceleb üres fenyegetőzéséről van szó, hanem Trump és az egyes kritikus államokban a trumpista republikánus politikusok komolyan is gondolják, s készülnek Biden – az akkori felméréseken már előrevetített – győzelmének elvitatására.


Üzletemberektől szakszervezeti vezetőkig, civil szervezetek és tömérdek önkéntes tehát amolyan párhuzamos, „árnyék” kampányba kezdett ennek meghiúsítására. Tehát nem Biden mellett, hanem Trump bevallott akciója ellen. Hogy biztosítsák a szabad és tisztességes választások feltételeit. Mindenekelőtt azt, hogy a trumpisták ne vonhassák kétségbe a levélszavazatokat: a járvány miatt minden korábbinál több feladott voksra lehetett számítani. De arra is, hogy maga az elnök állítsa: ilyen módon csakis csalni lehet. Amerikában a polgárháború óta bevett e szavazási forma, a külföldön élő polgárok és a szerte a világon állomásozó katonák régóta így voksolnak, s ami a lényeg: alaposan be van biztosítva csalás ellen (amúgy maga Trump is levélben küldte Floridába szavazatát…) Továbbá súlyos büntetést kockáztat a levélszavazattal csalni próbáló. Viszont, aki még nem próbálta és nem ismeri, annak be lehet adni a mesét. Nyomta is az elnök ezerrel, minden tavaly nyári beszédébe beleszőtte, twitterein hirdette.

Az „árnyékkampány” tehát nemcsak e tényeket tisztázta, s biztatta az embereket e – sokaknak ismeretlen – biztonságosabb szavazási formára, hanem éppen a járványveszély miatt, szavazatszedőket is igyekezett mozgósítani. S sokan előre látták (nem volt nehéz), hogy Trump arra készül: győzelmét hirdesse meg a november 3-i voksolás estéjén, amikor még csak az aznap „élőben” leadott szavazatokat számolták meg, s éjszaka kezdik a sok millió levél felbontását. Fel kellett tehát készíteni a közvéleményt e trükkre, s hogy az elnök megpróbálja hitelteleníteni a levélszavazatokat, amelyeket főleg a zsúfolt metropolisokban élő demokraták adtak fel, elkerülendő a kockázatos sorban állást. Így is történt, s Trump valóban hirdetni is kezdte, hogy tőle ellopták a választást, sőt, próbálta leállítani a levélvoksok megszámolását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.