2021. február 17., szerda

MOSSA KEZEIT

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2021.02.12.


Természetesen nem Orbán Viktor hozta meg a döntést a Klubrádió elhallgattatásáról. Nem ő szüntette meg korábban a Népszabadságot, hanem egy osztrák pofa, nem ő űzte el a CEU-t Magyarországról, hanem maguk döntöttek a távozásról. Nem ő akar állami ünnepekkor az összes magyar megyei napilap összes létező vezetőoldalán egyszerre szerepelni, hanem nyilván az összes főszerkesztő egyszerre kérte őt föl, és így tovább, és így tovább. A Színművészetiről sem tehet. A Klubrádió frekvenciáját a médiahatóság nem hosszabbította meg, Orbánnak ehhez semmi köze.

Formálisan ez lehet akár igaz is, de tartalmilag mégiscsak az a valóság, hogy ő épített ki olyan kormányzati és hatalmi rendszert, amelyikben ilyen döntések minden további nélkül megszületnek. Már szinte nem létezik olyan hivatal és hatóság, ahol nem a haverjai meg a fideszes beágyazottságú megbízottjai ülnének a legkisebb hatáskörűtől az Alkotmánybíróságig bezárólag. A bíróság meg az ügyészség legtetején életfogytiglan saját megbízható káderei páváskodnak, amit nyilván a leghelyénvalóbbnak tart: a politika végső soron ízlés kérdése, mit tehet ő arról, hogy ilyen ízlése van, ilyennek nevelték, az ország is ilyen lett. Bedőlt egy harmincezer példányszámú napilap, de vígan élt még tovább öt-tízezer közötti nyomott példányszámával a Magyar Idők nevű szörnyszülemény olvasók nélkül, viszont közpénzből hasadásig tömött bukszával.

Most a Klubrádió szűnik meg eddigi formájában. Mit tesz a kormányfő? Amit mindig, amikor ehhez hasonló fölháborító dolog történik. Sunnyog, hallgat. És mossa kezeit. Valamikor, fiatal korában nyitott társadalmat képzelt el, széles nyilvánosságot, előjogok nélküli világot. Ahol mindenki vállalja a felelősséget, nem sunnyog és nem mossa kezeit. Feltehetően ezért is tanult 1989 szeptemberétől 1990 januárjáig az oxfordi Pembroke College-ban, ahol az angol liberális filozófia történetét hallgatta. A jelek szerint túl sok nem ragadt rá, igaz, a szemeszter megkezdése után négy hónappal már hazahúzott. (Nem írom le, kinek a pénzén tanult, nem fogok helyette elpirulni.)...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.