2021. július 22., csütörtök

ÜGYÉSZI SZEMMEL: BŰNCSELEKMÉNYT IS ELKÖVETHETTEK A PEGASUSGATE-ELJÁRÁSBAN RÉSZT VEVŐK

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2021.07.22.


„A kormány egyik kulcsfontosságú tagja munkakörénél fogva is érintett, a kormány vezetőjének, Orbán Viktornak már csak ezért is meg kell szólalnia, reagálnia kell az ügyre” – szögezte le a Pegasusgate szakmai vetületeit felvázoló, szakmai szempontokat bemutató és szakmai kérdéseket feltevő interjújában Ihász Sándor, egykori fővárosi, illetve fellebbviteli főügyész. Mint mondta, mindenképpen gond van a megfigyelések engedélyezésével, sőt, továbbment, mondván, akár még az is felmerülhet, hogy az eljárásban részt vevők bűncselekményt követtek el. A szabályozás laza, de hát „1990-ben és utána, kormányoktól függetlenül, a szakma képviselői, a technokraták olyan alapon alkották meg még az alkotmány is, hogy nem gondoltak arra, valamikor előfordul majd a joggal való szándékos és rendszerszintű visszaélés. Jóindulat és nem joggal való visszaélés volt mindenki tudatában” – szögezte le.


Pintér Sándor azt mondta, hogy 2010 óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak. Ha hiszünk a belügyminiszternek, akkor a Pegasusgate-ben is törvényesen engedélyezett megfigyelések lehettek csak. Abból, ami eddig nyilvánosságra került, Ön milyen következtetést von le?

– Azt, hogy mindenképpen gond van az engedéllyel. Akkor lehetett törvényes és jogszerű az engedély kiadása, ha nemzetbiztonsági kockázatot jelentő ügyben kérték a megfigyelés lefolytatását. De az lényegében kizárható, hogy azok a különféle területen tevékenykedő, különböző profilú személyek – a milliárdos üzletember, az ügyvédi kamara elnöke, az újságírók, az önkormányzati vezető, stb. –, akik a publikussá vált információk szerint elszenvedői voltak a megfigyeléseknek egyetlen konkrét ügy kapcsán nemzetbiztonsági kockázatot jelentettek. Ezért mondom azt, hogy akkor is problémás a dolog, ha volt engedély, hiszen felmerül a kérdés: volt-e az engedély kiadásához, elrendeléséhez szükséges ok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.