2021. szeptember 17., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: MaNcs
2021.09.15.


A SZERK.


A SZERK.
A visszafelé folyó idő

Szász János filmrendező fogta magát, elment Veiszer Alinda interneten elérhető beszélgetőműsorába, és elmondta, hogy másnap lelép, elhagyja ezt az országot, elmegy Amerikába munkát keresni.

A SZERK.
A jámbor kereszténység üzenetével

Fővárosunkban járt s a Hősök terén tartott misét vasárnap Róma püspöke, az eseményre sereglett tömegek általános gaudiumára. A szertartáson, illetve az ott elhangzó prédikáción kívül három alkalommal szólt szervezett formában is hazánk lakosságának bizonyos csoportjaihoz.

PUBLICISZTIKA

HÜTTL TIVADAR–PÁSZTOR EMESE
Nem családi ügy
Az Európai Unió Törvényszéke és az Elios-jelentés megismerhetősége

Az európai uniós források korrupt felhasználásáról szóló hírek ma már ritkán keltenek elsöprő közérdeklődést: az elmúlt 11 év eltompította a felháborodásért felelős idegpályákat.

UITZ RENÁTA
Sorsod Texas
Merre tart az illiberális kereszténydemokrácia?

A kormányerők őszi politikai évadnyitása igazán eseménydúsra sikeredett: az ellenzéki előválasztás kismiska abban a politikai térben, ahol a katolikus egyház feje – és globális médiasztárja – celebrál szentmisét az eucharisztikus világkongresszus margóján.

GAZDASÁG

INTERJÚ
„Ez totális szereptévesztés”
Király Júlia pénzügyi szakértő a hazai inflációról és a jegybank lépéseiről

Bár a mostani jegybank–kormány-csörtében Matolcsy képviseli a józanabb álláspontot, korábban az általa vezetett MNB nem törődött sem az inflációs veszéllyel, sem a NER-birodalom jelentette kockázattal. Hosszú volt az út, amíg a jegybank a piac számára is értelmezhető módon nyúlt az alapkamathoz.

BELPOL

A HÉTVÉGÉN INDUL AZ ELLENZÉKI ELŐVÁLASZTÁS
Tétre játsszák

Bár a Fidesz szereti előre lefutott meccsként beállítani az ellenzéki előválasztást, valójában nyílt a küzdelem a miniszterelnök-jelölteknél és az egyéni választókerületek többségében is. Megnéztük, miben bízhatnak az egyes pártok és jelöltjeik.

KIK A MATHIAS CORVINUS COLLEGIUM VENDÉGOKTATÓI?
Zsák a foltját


A kormány szeretné, ha Budapest lenne a jobboldali, kereszténydemokrata-konzervatív, illiberális gondolkodás európai fővárosa. Az állami pénzből felpumpált Mathias Corvinus Collegium vendégoktatói programja tökéletes eszköz a nemzetközi hálózatépítéshez.

KÜLPOL

INTERJÚ
„Bele kell állni a vitákba”
Larry Diamond politikatudós, a Stanford University professzora a demokráciáért vívott küzdelmekről

Szerte a világban visszaszorul a demokrácia, és erősödnek az autokratikus törekvések. De mi az oka ennek a 2000-es évek elejéig tartó felfutás után, és mi fordíthatja meg a folyamatot? A kérdés világhírű kutatóját faggattuk, aki megjelenésünk hetében a főváros, a Political Capital és a CEU által szervezett nemzetközi tanácskozáson vesz részt.

FILM

INTERJÚ
„Ez inkább szolgálat”
Enyedi Ildikó filmrendező

Több mint harminc éve próbálta filmre vinni Füst Milán híres regényét, ami a Testről és lélekről Oscar-jelölése után végre össze is jött neki. A feleségem történetéről, a „gonosz” cannes-i kritikákról, a Freeszfe keretein belül zajló oktatásról, és a férfilét vonzó és mérgező oldalairól is beszélgettünk vele.

INTERJÚ
„Ön is protestáns?”
Léa Seydoux színész

A franciák nemzetközi sztárja volt már Bond-girl, kék hajú melegikon és immár A feleségem története Lizzyjét is kipipálhatja. Zoomon beszélgettünk vele.

INTERJÚ
„Szergej, megírtad?”
Andrej Koncsalovszkij filmrendező

Az 1962-es novocserkasszki vérengzésről készített filmje, a Kedves elvtársak! a héten kerül a mozikba. Az orosz rendezővel Zoomon beszélgettünk Tarkovszkijról, Stallonéról, a szovjet és az orosz himnuszról és a filmjeinek milliárdos finanszírozójáról.

TÉVÉSMACI
Lóvásárfia

Amikor Sztupa és Troché felkeresték Pikk Hatalmas Pókot...

ZENE


INTERJÚ
„A zene tudatalatti hatásai érdekelnek”
Zságer Balázs zenész

Az idén húszéves a Žagar zenekar, amelynek frontemberével egyebek mellett arról beszélgettünk, hogy most éppen mi érdekli a zenében, mit gondol a fiatal művészekről, és miért nehéz magyarként nemzetközi sikereket elérni.

Az utolsó békeharcos
Míkisz Theodorákisz (1925–2021)

A görög kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, ravatalánál százezrek álltak sorba. A 96 éves korában elhunyt görög zeneszerző hosszú élete szó szerint annak a szabadságeszménynek megtestesülése volt, amelyet általában a Mediterráneummal kapcsolatban szokás elképzelni.

VISSZHANG: LEMEZ
The Stranglers: Dark Matters

Amikor tavaly májusban a zenekar billentyűse, Dave Greenfield 71 évesen a koronavírus áldozata lett, ellenmondásos helyzet alakult ki a The Stranglers körül.

MI A KOTTA?
Harangvirágszirom

Klasszikus zenei programajánló a 2021/37. hétre

KRITIKA

OPERA
Gyerekjáték
Monteverdi: Poppea megkoronázása

Beleszeretett egy erotikus sátánista könyveket író nőbe, és lemondott érte püspökségéről az ördögűzései révén ismertté vált katalán pap; a Fischer Iván Operatársulat új bemutatójának napján éppenséggel ez a hír jelezte számunkra a szerelem világbíró hatalmát, hogy aztán Monteverdi utolsó operája is ugyanerről meséljen a Müpában.

SZÍNHÁZ
Japánban
Misima Jukio: Az elcserélt legyezők; A világítótorony; Ízletes méreg; Az égő ház

A japánok sokszor már-már megszállottan törekednek a harmóniára. Ennek a kiegyensúlyozottságot hajszoló ellentmondásnak ékes bizonyítéka a 20. századi japán irodalom kiemelkedő alakjának, az alig 45 évesen rituális öngyilkosságot elkövető Misima Jukiónak e négy egyfelvonásos darabja, és sajnos az élete is.

KÖNYV
Az erőteljes közelség
Karl Ove Knausgård: Harcok – Harcom 6.

Az önéletrajzi regényfolyam hatodik (záró) kötetét a magyar közönség szinte pontosan tíz évvel az eredeti megjelenése után veheti kézbe. A könyv egy olyan rendkívüli vállalkozás lenyomata, összegzése, amelynek a hatása azóta is érzékelhető az irodalomban, holott a regények megjelenése idején több kritikai jóslat utalt arra, hogy a Knausgård-jelenség tiszavirág-életű lesz.

RÁDIÓ
A szabadságot vették el
Podcast 9/11 évfordulóján

Hogy hol jött szembe a parameter.sk nevű, olvasásra egyébként meglehetősen érdemes szlovákiai magyar híroldal podcast­sorozatának linkje, már meg nem mondjuk. Alapvetően a keresési szokásainkról árulkodik a dolog, de talán ez sem ilyen egyszerű. Megfigyel a rendszer, de kiismerni egészen sosem fog, talán ennyivel biztathatjuk magunkat.

FILM
A belső zsarnok
Andrej Koncsalovszkij: Kedves elvtársak!

Tiltakozó tömeg gyűlik a térre a nyomorúságos életfeltételek, az egyre romló munkakörülmények miatt. Vörös zászlókat lengetnek, Marx és Lenin képét emelik a magasba.

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Stacey Halls: A lelenc

1747-ben egy 18 éves lánynak, aki egy ismeretlen férfitól esik teherbe egy sötét londoni sikátorban, nem sok esélye van megmutatni, hogy milyen anya is lenne valójában.

VISSZHANG: FILM
A legjobb dolgokon bőgni kell

Régen közérzetfilmnek hívták az ilyesmit, alighanem most is.

VISSZHANG: LEMEZ
Mirga Gražinytė-Tyla: The British Project

A klasszikus zene világában köztudott, hogy az 1920-as alapítása után hat évtizeden át középkategóriájú együttesnek számító City of Birmingham Symphony Orchestra a maximalista Simon Rattle ambiciózus művészeti vezetésének közel két évtizede (1980–1998) alatt lépett szintet, és került az élvonalba.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
A folyamatos összeomlás szélén

Julie Delpy csinált egy amerikai sorozatot a járvány előtti utolsó pillanatban.

VISSZHANG: KÖNYV
Tóth Gyula Gábor
Mese a Mindenről, a Semmiről és más furcsa mesék

Egy ideje a magyar gyerekirodalomban az abszurd is megtalálta a helyét.

VISSZHANG: FILM
Pari

Iráni házaspár érkezik Athénba két éve nem látott egyetemista fiához, de nem találják sem a hónapok óta elhagyott albérletben, sem az évek óta nem látogatott egyetemen.

VISSZHANG: LEMEZ
Saint Etienne: I’ve Been Trying to Tell You

A jelenbe nyúló poptörténet egyik legkedvesebb, ráadásul korszakokon átívelve is rendre izgalmas zenékkel jelentkező formációja négy év után jelentkezett új (tizedik) albumával.

KÖNYV

RÉS A PRÉSEN
A költészetről
Prieger Zsolt zenész

Prieger Zsolt a PesText Fesztiválról és Bob Dylanről

INTERAKTÍV


Egy hét kultúra 2021/37.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2021/37.

Rövid hírek: boa, macska, darázs

Szüret 2021/37.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LOKÁL

ZÖLDMEZŐS BERUHÁZÁS A KISZÁRADÓ HOMOKHÁTSÁGON
A gímszarvasok messzebbre húzódtak

Meszes futóhomokon kezdett gazdálkodni tizenegy, vadászattal is foglalkozó földtulajdonos 1997-ben. Erdőt, csenderest is telepítettek. Az élővilág egyre gazdagabb, és nő a védett fajok egyedszáma is.

LÉLEK

MIÉRT FUTOTT ZÁTONYRA AZ APPLE GYERMEKVÉDELMI RENDSZERE?
Titkok nyitja

Szeptember elején az Apple úgy döntött, mégsem indítja el a gyermekek szexuális kizsákmányolását rögzítő anyagokat felismerő rendszerét. Az iPhone-okon futó, mesterséges intelligencia alapúnak mondott funkció automatikusan szűrte volna a fotókat, amelyeket a tulajdonos a felhőbe feltölt.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
A szilva diktál

Négy szilvás recept

ÉTEL, HORDÓ
Umami 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.