2021. október 5., kedd

KINYÍLT PANDORA SZELENCÉJE, ELTITKOLT FRANCIA KASTÉLYOK, LONDONI IRODÁK ÉS RENGETEG BE NEM VALLOTT VAGYON HULLOTT KI BELŐLE

444.HU
Szerző: CSURGÓ DÉNES
2021.10.04.


„A 21. században már annyi információ van mindenkiről, hogy előbb-utóbb ki is szivárog. Ha a leggazdagabbak közé tartozol, jobban teszed, ha elrendezed és bevallod az ügyeidet, és nem próbálod egy pálmafa alatt elrejteni az aranyadat, mert előbb-utóbb valaki rá fog találni.” Luke Harding, a Guardian újságírója ezt a tanulságot vonta le a világ leggazdagabb és leghatalmasabb emberei számára a legújabb és minden eddiginél nagyobb offshore szivárogtatás után. A Pandora Papers névre keresztelt szivárogtatás, a Panama Papershez és hasonló korábbi szivárogtatásokhoz hasonlóan ismét politikusok, üzletemberek és barátaik, hozzátartozóik, családtagjaik vagyonát tárja fel, amelyet azok offshore cégek hálózatán keresztül igyekeztek elrejteni a világ elől. Az újabb feltárt adatokból kiderült, hogyan üzletelt talán tudtán kívül Azerbajdzsán autoriter vezetőjével a brit királyi család, hogyan vásárolt villát a francia riviérán Orbán cseh elvbarátja, és miként spórolt pár százezer font ingatlanadót Tony Blair volt brit miniszterelnök.

Kinyílt a szelence


A Pandora Papers szivárogtatást a washingtoni központú International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) koordinálta. A szervezet egy minden eddiginél nagyobb, 2,94 terabyte-ot kitevő adatcsomagot kapott 14 különböző offshore szolgáltatótól szerte Panamától és a Bahamáktól a Seychelle-szigeteken, Monacón, Svájcon és Dubajon át Vietnamig és Szingapúrig. Ahogy a korábbi szivárogtatásoknál, most is világszerte több tucat újság munkatársai rágták át magukat másfél éven át az óriási adathalmon, hogy aztán egyszerre publikálják, mit is találtak.

Magyarországon a Direkt36 volt az ICIJ partnere, cikkükben pedig több magyar vonatkozású ügyet is feltártak. Kiderült például, hogy 2016-ban 50 ezer dollárnyi részvényt vásárolt egy, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégben Kertész Balázs, Rogán Antal bizalmasa. De voltak offshore cégek a valaha Mészáros Lőrinc cégeit igazgató, most a 4iG-vel a kormányzati informatikai beszerzéseket sorra nyerő Jászai Gellért, a valaha Simicska Lajos jobbkezének számító Nyerges Zsolt és Horváth László kormányközeli vállalkozó és tiszteletbeli kazah konzul tulajdonában is.

A szivárogtatásban szerepelnek Vlagyimir Putyin köréhez tartozók, királyok, miniszterelnökök, elnökök, akik mind takargatni akarták a világ elől, mennyi pénzük is van, és mit vásárolnak belőle...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.