2021. november 13., szombat

„ERDÉLY NAGY ÜTEMBEN FEJLŐDIK, SOKKAL NAGYOBB ÜTEMBEN, MINT MI" - NYÁRY KRISZTIÁN ÉS NYÁRY LUCA AZ ERDÉLYI KÖRÚTJÁRÓL MESÉLT

HVG
Szerző: CSATLÓS HANNA
2021.11.13.


„Sok akadály van, de leküzdöd” – mondja Erdély pozitív atmoszférájáról Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész és lánya, Nyáry Luca író azután, hogy a Spektrum új sorozatában bejárták a szomszédos vidéket. Beszéltek arról, hogy mitől virágzik a start-up kultúra Erdélyben, mitől jó hely Kolozsvár, hogyan kell kezelni a medveparát, és mit rejt a vadregényes táj a Drakula-mítoszon és Wass Alberten túl. Nyáry Krisztián a készülő, új könyvének szerzőiről is elárult néhány részletet.


hvg.hu: Az Erdély – A székelykapun túl című sorozat nyári forgatása során keresztül-kasul utazták Erdélyt; azt olvastam, hogy összesen 11 ezer kilométert tettek meg autóval. Hogy állt össze az útiterv?

Nyáry Krisztián: Ez egy harmincnapos forgatás volt, de két hónap alatt vettük fel az epizódokat, tehát több részletben jártuk be Erdélyt. Pontos számokat nem tudok, de valóban irgalmatlanul sokat autóztunk, majdnem minden nap Sopron-Nyíregyháza távokat tettünk meg. Általában el szokták felejteni, hogy Erdély milyen nagy, igaz, sokszor az sem mindenki számára egyértelmű, hogy mit nevezünk Erdélynek.

hvg.hu: Mire gondol?

Ny. K.: Magyarországon egy kevéssé tájékozott ember, ha eszébe jut Erdély, általában Székelyföldre gondol. Pedig Székelyföld Erdélynek csak körülbelül a harmadrészét teszi ki, egy két és fél megyényi területről van szó. Erdélynél is nagyobb azonban az a terület, amelyet az egykori Királyi Magyarországtól elcsatoltak: ez nagyobb, mint a mai Magyarország, és nem csak Erdélyből áll. Ott van még a Partium, amely teljesen más földrajzú és kultúrájú vidék, vagy a Bánát Magyarország, Szerbia és Románia határán. Ennek a központja, Temesvár egyáltalán nem erdélyi város a kultúráját tekintve, jobban hasonlít Triesztre, mint Kolozsvárra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.