2022. január 26., szerda

TÖRVÉNY, AMELY BÜNTETI A VÉGIGDOLGOZOTT ÉLETET

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2022.01.26.


Nem jár támogatás annak, aki aktív korában teljes állás mellett gondozta súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekét. A minisztérium kitért kérdéseink elől.


Milyen törvény az, amely azért büntet, mert végigdolgoztam az életemet, miközben folyamatosan ápoltam az egész napos felügyeletet igénylő, súlyosan sérült gyermekemet? – teszi fel a kérdést Schilling Magdolna.

Ő egyike azon néhány ezer, immáron nyugdíjas szülőnek, akik – mivel aktív korukban teljes állásban vállaltak munkát, hogy legalább a minimális anyagi feltételeket megteremtsék családjuknak, s ezért teljes nyugdíjat kapnak – nem részesülnek sem a gyermekek otthongondozási díjában (GYOD), sem a tartós ápolást végzők időskori támogatásában (TÁVIT). Ellentétben azokkal, akik egyáltalán nem dolgoztak, illetve csak 4 órás állást vállaltak beteg gyermekük gondozása mellett.

A GYOD összege az idei évtől 200 ezer forint havonta, a TÁVIT-é 50 ezer, vagyis az érintettek havi negyedmillió forinttól esnek el, csak azért, mert aktív korukban a nehezebb utat, vagyis a teljes munkaidős állást választották. – Minden létező helyre írtunk már ez ügyben levelet, de vagy nem foglalkoztak velünk, vagy a törvényt citálták – legyint Schilling Magdolna. – Pedig el lehet képzelni, milyen anyagi helyzetben vannak azok a szülők, akik negyven-ötven éve gondozzák napi szinten a sérült gyermekeiket. Milyen állást lehetett ilyen kötöttség mellett vállalni? Mégis dolgoztak, akkoriban ugyanis nem volt semmilyen állami támogatás. A nyugdíjunk most ennek megfelelően egy embernek is kevés lenne, de az állam azt is elvárja, hogy ebből a gyermekeinkről is gondoskodjunk. Hiszen az ő 60-70 ezres rokkantnyugdíjukból képtelenség lenne megélni is, nemhogy gondozót fogadni. 

Egy gondozó munkájáért átlagosan óránként 2000-2500 forintot kell fizetni, vagyis egy nap akár 20 ezer forintba is kerülhet, s az állandó gondozás, vagyis amikor egész nap fizetett segítő van a jellemzően már 40-50 éves sérültek mellett, a legoptimálisabb esetben is 250-300 ezer forint havonta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.