2022. február 25., péntek

BOD PÉTER ÁKOS: A HÁBORÚ ELSŐ GAZDASÁGI SOKKJA, ÉS AMI UTÁNA JÖHET

PORTFOLIO
Szerző: BOD PÉTER ÁKOS
2022.02.25.


A magyar gazdaságot több csatornán keresztül is érinteni fogják az orosz-ukrán háború hatásai. A forintárfolyamot és a kamatszintet befolyásoló hatások mellett más területeken is számítanunk kell további változásokra. Ilyen például az energiagazdálkodás biztonságpolitikai vetülete, valamint az országunk üzleti telephelyként való megítélése. A legvalószínűbb makrogazdasági hatások a magasabb infláció, a kisebb gazdasági növekedés, illetve az országkockázat megnövekedése.


Korábbi háborúk tanulsága

Láthattunk, sajnos, számos hadieseményt az elmúlt évtizedekben. Kuvait megtámadása: az iraki csapatok 1990. augusztus elején megrohanták a szomszédjukat. Ezzel azonnal az egekbe szökött az olaj világpiaci ára, ami nekünk, nettó olajimportőr országnak különösen emlékezetes, hiszen a frissen rendszert váltó, immár független Magyar Köztársaság addigra már dollár-elszámolásra tért át az akkor még meglévő Szovjetunióval. A nyersolaj megdrágulása, a dollár-forint árfolyam elszállása, a hazai hatósági árak szükségszerű megemelése, taxisblokád – kemény társadalmi és gazdasági következmények fejlődtek ki heteken belül. Aztán az ENSZ égisze alatt összeálló koalíció felszabadította a megszállt Kuvaitot, de nem törte meg az iraki rezsimet, és maradt a térségi bizonytalanság: a világpiaci energiaárakon meg is látszottak a geopolitikai feszültségek. Majd jött a 2003-as újabb iraki háború, ami rezsimváltást hozott, de a folyamat nagyon elnyúlt.

A MAGYAR GAZDASÁGOT MINDKÉT HÁBORÚ JELENTŐSEN ÉRINTETTE, HOLOTT TŐLÜNK MESSZE ZAJLOTTAK A HARCI ESEMÉNYEK.

A közelünkben törtek ki viszont a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság elnevezésű formáció felbomlási folyamatában a délszláv harcok, amelyek közül a boszniai háború lett a legborzalmasabb. A határaink mellett zajló harcok, a menekültek, a biztonsági kockázatok sötét árnyat vetettek hazánk fejlődésére – a baranyai térség különösen megsínylette a határ túlfelén történteket. Ez bizony szomorú tanulság: a szomszédos ország súlyos gondjai, bajai tartósan lerontják az érintkező térségeink kilátásait.

Ezt követően a NATO-tagság elnyerése és a térségünk fokozatos stabilizálódása miatt katonapolitikai kockázatokkal nem kellett számolnunk. Ám említendő az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én érő terrortámadás is, amely nem volt a megszokott értelemben vett háború, ám az előzőekhez hasonló azonnali pénzügyi és gazdasági következményekhez vezetett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.