2022. február 25., péntek

HOGYAN BESZÉLJÜNK A GYEREKÜNKKEL A HÁBORÚRÓL? CSAK ŐSZINTÉN!

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2022.02.25.


Miután Oroszország csütörtök hajnalban kiterjedt katonai támadást indított Ukrajna ellen, a hírek világszerte a háború fejleményeivel vannak tele (a mi pénteki, folyamatosan frissülő tudósításunk itt olvasható). Ez természetes, hiszen kevés fontosabb esemény történik most a világban, de az is érthető, hogy a szomszédban zajló háború sokakat szorongással tölt el – aki pedig szülőként követi az eseményeket, abban jogosan merül fel a kérdés, hogy a gyerekének mit adjon, mit adhat át mindebből:

azzal árt többet, ha megterheli egy ilyen súlyos témával, vagy éppen azzal, ha elzárja a valóságtól, és csak az átszűrődő feszültség jut el hozzá?

Abban, hogy hogyan érdemes a gyerekeinkkel a háborúról beszélni, mit célszerű mondani nekik, mit tanácsos elkerülni, és mire kell mindenképpen figyelni, Csupor Éva gyermekpszichológus, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ klinikai szakszpichológusa beszélt a Telexnek.

Egyáltalán: érdemes-e beszélni róla?


Nulladik kérdésként felmerülhet, hogy miért is kéne a háborúval terhelnünk egy gyereket. Érdemes-e beszélgetnünk vele erről a témáról?

„Mindenképpen, annál is inkább, mert a csapból is ez folyik, tehát elkerülhetetlen, hogy akár a rádióban hallja, tévében lássa, az óvodában vagy az iskolákban a felnőttek beszéljenek róla. Ezért jobb a gyereknek, ha tőlünk hall róla először, mint ha találkozik olyan információval, amivel aztán nem tud mit kezdeni”

– mondja Csupor Éva. A pszichológus szerint a gyerek saját szintjén, az életkorának megfelelően érdemes közelíteni a témához – mindjárt visszatérünk arra, hogy ez mit is jelent –, de ha elhallgatjuk, az nem megoldás. „Sokszor lehet találkozni ilyen szülői hozzáállással akár a halállal kapcsolatban, de úgyis érzi rajtunk a gyerek a feszültséget, a saját szorongásunkat, hogy valami van. Ha ez megfoghatatlan számára, mert nem beszélünk róla, akkor főleg a kisebb, óvodáskorú gyerekek a saját fantáziájukkal fogják kitölteni, amit nem tudnak, és ez lehet, hogy rosszabb hatással lesz rájuk”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.