2022. április 5., kedd

ORBÁN SZERINT A DEMOKRÁCIA

TELEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2022.04.05.


"Az elmúlt 12 évben a demokrácia nem gyengült, hanem megerősödött."


– értékelte Kovács Zoltán államtitkár a Fidesz győzelmét, a kormány egyik vezető papagájszervezete, az Alapjogokért Központ pedig a rendszerváltás utáni magyar demokrácia kiemelkedő eseményeként ünnepelte a vasárnapi választást. De miért vetíthet bele egy demokráciaünnepet a Fidesz egy 12 éve építgetett-csiszolgatott politikai gépezettel kicsikart, minden mozzanatában kicsinyes, acsarkodó, a pillanat uralására koncentráló választási sikerbe?

Talán segíthet a fideszes demokráciafelfogás megértésében, ha gyorsan leszögezem az eszmét átható ellentmondást:

Miközben magát a demokratikus döntési folyamatot a lehető legszűkebbre szabja, addig a döntést totális felhatalmazásként értelmezi.

Az, hogy a Fidesz előtt ekkora értelmezési tér tátong, részben a demokrácia ellentmondásos természetéből fakad. A demokráciának ugyanis két markáns jelentése van:

1. a demokrácia a politikai közösség (a nép, a nemzet, az ország) akaratának megnyilvánulása, ekképpen korunk legfontosabb legitimációs ideálja;

2. a demokrácia kevésbé magasztos jelentésében a tisztségviselők kiválasztásának puszta eszköze; a formátlan népakarat bürokratikus csatornákon való leszűrése, és különböző népképviseleti intézményekben való ülepítése.

A demokrácia „tág” és „szűk” értelmezésével való játék bizonyos fokig a politika természetes velejárója, és az áramlatot nemcsak a hatalmi harc szereplői kavarják, hanem az állampolgári elvárások is. A demokrácia ugyanis definiálatlan formájában is a „jó rendszer”, és a népakarat minden politikai rezsim legfontosabb támasza – ezt mutatja az a jelenség, hogy a demokratikus legitimációt ma már a diktatúrák sem merik/akarják megspórolni.

A Fidesz a demokrácia mindkét oldalát radikalizálta. Egyfelől a demokráciát, mint a nép formátlan akaratát a lehető legszűkebb, legszabályozhatóbb csatornába tereli, mellékágakkal, titkos víznyelőkkel és árterekkel szabdalja fel. Másfelől viszont a hiperszabályozott eljárásból kapott felhatalmazást a népakarat áradásaként fogja fel, amely totális felhatalmazást ad a kormánynak. Ez az illiberális demokrácia: akárhogyan sikerül is elérni a politikai többséget, az minden téren döntési monopóliummal ruházza fel a kormányzó pártot a kisebbséggel szemben.

A demokrácia technikai szabályzásának van egy fontos, a Fidesz által mindig szem előtt tartott ökölszabálya: A rendszernek tartania kell magát a demokratikus választás néhány minimálkritériumához, mint például az egyenlő, titkos és általános választójoghoz, illetve a politika erőszakmentességéhez. Ezek elsőre tényleg minimálnak hangzanak, de azért mégiscsak fontosak.

A Fidesz a hatalmát nem az önkény bárdjának suhogtatásával biztosítja; az ő módszere a ling-csi, a halál ezer vágással...
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.