2022. április 5., kedd

„NÉGY HÓNAPON BELÜL HATALMAS GAZDASÁGI VÁLSÁG LESZ MAGYARORSZÁGON”

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.04.05.


„Az ellenzéknek nem a következő négy évre, hanem a következő néhány hónapra kell készülnie, arra, hogy akkor mit csinál majd, amikor ez az elhülyített magyar társadalom rá fog jönni, nagyon át lett verve” – mondja Inotai András, hozzátéve: „Nem akarok pánikot kelteni, de az látszik, hogy bármikor lecsaphat nálunk is egy argentin-típusú válság”, Orbán pedig nem tud, soha nem is tudott válságot kezelni. Az MTA Világgazdasági Kutatóintézet korábbi vezetője nagyon örül, hogy Orbánéknak kell kilapátolniuk azt a szemetet, amit 12 év alatt összehordtak. A nemzetközileg is elismert elemző szerint „úgy látszik, hogy Magyarországnak csak tragédiákon keresztül van túlélési esélye. Fogjuk fel úgy, hogy ami előttünk áll, összes problémájával és megpróbáltatásával együtt, a túlélés záloga”.


Már Orbán is azzal riogatott korábban, hogy nagyon komoly válság jön a világban, Európában. Mintha már jó előre erre fogná azt, aminek jönnie kell a magyar gazdaságban, társadalomban. Nevezhetjük akár megszorításoknak, akár kiigazításnak, de a lényeg az, hogy rossz idők közelednek. Vagy rosszul gondolom?

– Előrebocsátva: nem a nyugatnak van alkonya, hanem a nem létező orbáni gazdaságpolitikának. Nagyon örülök, hogy nekik kell kilapátolniuk azt a szemetet, amit 12 év alatt összehordtak, igen boldogtalan lettem volna, ha az ellenzék nyakába varrják ezt a feladatot. Négy hónapon belül hatalmas gazdasági válság lesz Magyarországon. Már most is az van, de ez semmi ahhoz képest, ami ránk vár. Amire az európai és globális problémák természetesen rátesznek, de ennek a válságnak a gyökerei, és az intenzitása az elmúlt 12 évben keresendő, meg persze a legutóbbi időszak felelőtlen és aljas pénzszórásában. Nem véletlen, hogy a magyar infláció a legmagasabb Európában, pedig ebben még nincsenek benne a begyűrűző európai hatások, amelyek elkerülhetetlenek lesznek. A magyar költségvetés teljes szétesésben, a bankrendszer pedig – a hazai túlköltekezés és a negatív kamatpolitika miatt – rendkívül sérülékennyé vált. Mindeközben elképzelhetetlen mértékben ismét eladósodott a társadalom, a lakáshitelek fele hónapokon belül be fog dőlni, ami persze amúgy is várható volt, de a bedőlés gyorsabb ütemben fog bekövetkezni, mint korábban gondolni lehetett. Ahogy látszik, a bankok és a hitelfelvevők majd vitatkozhatnak azon, ki dőljön be hamarabb, de valószínű, hogy akár mindketten így járhatnak. A rezsicsökkentésről nem is szólva, ami ebben a formában a kezdettől fogva felelőtlen és durván antiszociális volt, ahogy azt már sokan mondták. A rezsicsökkentés és a piaci folyamatba történő beavatkozás általában is Rákosi elvtárs idejére emlékeztet, még csak nem is Kádáréra, hanem a rákosista „mi majd megoldjuk...:” voluntarizmusra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.