2022. május 31., kedd

PUTYIN EMBEREI – LEBILINCSELŐ KÖNYV SEGÍT MEGÉRTENI AZ UKRAJNAI HÁBORÚHOZ VEZETŐ UTAT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2022.05.31.


Nem egy sokadik Putyin-életrajz, hanem egy egész elit felemelkedésének története Catherine Belton brit oknyomozó újságíró Putyin emberei című, magyarul most megjelent könyve. Mintha egy sorozat első epizódját néznénk: jobban értjük, mi vezetett a későbbi évadok eseményeihez, végül a „fináléhoz”, Ukrajna megtámadásához. Az orosz elnök legitimációjának mindmáig az az alapja, hogy lezárta a kilencvenes évek oroszországi káoszát. A könyvből azonban kiderül, Putyin és KGB-s köre azokkal az oligarchákkal számolt le, akiknek megteremtésében komoly szerepe volt a szovjet állambiztonságnak. Az így megszerzett felfoghatatlan vagyonok pedig nem pusztán a régi-új orosz elitet gazdagították, hanem a Nyugat korrumpálására használt alapok létrehozására is szolgáltak. Így már érthetőbb, miért szemlélte Ukrajna februári inváziójáig a világ szinte tétlenül az egykori szovjet befolyási övezet visszaállítását.

Egyszer, amikor Pugacsov és Putyin együtt jelentek meg egy istentiszteleten a megbocsátás vasárnapján, az ortodox nagyböjt előtti utolsó vasárnapon, Pugacsov szólt Putyinnak, hogy a liturgia szerint le kell borulnia a pap előtt és a bocsánatát kell kérnie. „Erre [Putyin] teljesen megrökönyödött. Azt mondja nekem: »Már miért kéne? Én az Oroszországi Föderáció elnöke vagyok, miért kéne bármiért is bocsánatot kérnem?«”.

Catherine Belton brit újságíró (évekig a Financial Times moszkvai tudósítója) magyarul a Librinél most megjelent Putyin emberei. Hogyan szerezte vissza a KGB Oroszországot és gyűrte maga alá a Nyugatot? című könyvében meséli el Szergej Pugacsov volt bankár a történetet. A sokatmondó jelenet tökéletesen összefoglalja, mit gondol magáról az, aki elnökként-miniszterelnökként több mint két évtizede irányítja a világ legnagyobb területű országát. Minden politikai-stratégiai magyarázaton túl e mértéktelen gőg az egyik forrása a szomszédunkban pusztító, az orosz elnök által indított háborúnak.

Pugacsov egykor kulcsszerepet játszott Putyin hatalomra jutásában, majd összekülönbözött vele és tíz évvel ezelőtt menekülnie kellett. Ma is emigrációban él. Belton – Bujdosó István fordításában megjelent – vastag könyve többtucat, Pugacsovhoz hasonlóan egykor befolyásos szereplővel, illetve a Kreml falai között most is otthonosan mozgó üzletemberrel, hírszerzővel, politikussal és közgazdásszal készített interjún alapul, amely beszélgetéseket bírósági ítéletek, jegyzőkönyvek, újságcikkek egészítenek ki. A végeredmény lebilincselő, ugyanakkor az üzleti manipulációk és szövevényes bűncselekmények aprólékos leírása miatt néha nehezen olvasható munka.

A könyv ezzel együtt nagyban segít megválaszolni az ukrajnai háború óta oly’ sokakat foglalkoztató kérdést: mit és miért tesz az orosz vezetés?

Olyan, mint sorozat első epizódja, amely nélkül nagyon nehéz megérteni, hogy mi történik az egyes évadokban. A közel félezer oldalas, bőven lábjegyzetelt kötet végére érve immár sokkal érthetőbb, mi vezetett Ukrajna megtámadásához. Adott egy, az ország vélt vagy valós megaláztatásai miatt bosszúért lihegő, javarészt a rettegett szovjet titkosszolgálatból, a KGB-ből származó politikai elit, amely a kilencvenes évek Jelcin-korszakának káoszára hivatkozva Putyin 2000-es hatalomra jutásával nekiállt a „rendrakásnak.” Az új elnök vezette csapat a meggyötört, a hivalkodóan gazdag oligarchákat gyűlölő lakosság tapsától kísérve leszámolt az újgazdagokkal. Putyin a növekvő gáz- és olajbevételekre alapozva megnövekedett önbizalommal tárgyalt a Nyugattal, amelynek politikai intézményrendszerét korrumpálni igyekezett, s amellyel az ex-KGB-elit jó leninistaként üzletelt. („A kapitalisták azok, akik eladják nekünk azt a kötelet, amire majd felakasztjuk őket.”) A zsíros koncért lihegő nyugati cégek és az orosz befektetőket tárt karokkal váró kormányok pedig szívesen papoltak emberi jogokról, de a valóságban mindent megtettek a gyakran gyanús eredetű orosz tőke minél akadálytalanabb áramlásáért. Például: az orosz pénzek egyik fő európai célpontjának számító Nagy-Britanniában különböző orosz oligarchák fontszázezreket adományoztak, elsősorban a konzervatív pártnak. Az anyagi és politikai szempontból megerősödött Oroszország pedig a Nyugat gyengeségét kihasználva nekilátott egykori befolyási övezete visszaállításának; a sokéves folyamat – immár a könyv megjelenése után – Ukrajna megtámadásába torkollott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.