2022. május 31., kedd

ITT AZ OROSZ OLAJEMBARGÓ - MI LESZ A MOLLAL?

PORTFOLIO
Szerző: NAGY VIKTOR
2022.05.31.


A soron kívüli EU-csúcstalálkozón az uniós tagállamok megállapodást kötöttek az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásáról, a csővezetéken szállított nyersolajra a tilalom egyelőre nem terjed ki, de a Barátság kőolajvezeték északi szárnyának lezárását az év végéig vállalták az érintett országok. A döntés azt jelenti, hogy a Mol továbbra is hozzájut a relatíve olcsó orosz kőolajhoz, ami kiemelten fontos, ugyanis a finomítóiban nagyrészt még mindig orosz olajat használ fel, az átállás más típusú olajra pedig idő- és beruházásigényes. A hírnek örülnek a befektetők, emelkedik a Mol árfolyama
.

Kecske és káposzta

Soron kívüli EU-csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, ahol az uniós tagállamok megállapodást kötöttek az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásáról, a találkozó zárónyilatkozata szerint a csővezetéken szállított nyersolajra a tilalom egyelőre nem terjed ki, de a Barátság kőolajvezeték északi szárnyának lezárását az év végéig vállalták az érintett országok.

Az intézkedések az év végére az Oroszországból az Európai Unióba irányuló olajkereskedelmet mintegy 90 százalékkal fogják csökkenteni, a Barátság kőolajvezetéken érkező közel 10 százalékról is hamarosan megegyezés születhet. A vezeték északi szegmense Lengyelországot és Németországot szolgálja ki, a két ország beleegyezett az embargóba. A déli ágon keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba érkezik orosz olaj, ez az ág, és a három érintett ország egyelőre mentességet kap.

A MEGÁLLAPODÁS KIEMELTEN FONTOS MAGYARORSZÁG ÉS A MOL SZEMPONTJÁBÓL, UGYANIS A MAGYAR OLAJCÉG SZÁZHALOMBATTAI FINOMÍTÓJA JELENLEG 64, A POZSONYI PEDIG 95 SZÁZALÉKBAN MÉG MINDIG OROSZ OLAJAT HASZNÁL.

Az egyik legfontosabb kérdésben, vagyis hogy Magyarország (és a Mol) mennyi ideig mentesül az embargó alól, még nem született döntés. A holland miniszterelnök, Mark Rutte azt mondta, hogy a mentességek időtartamáról az uniós vezetők döntenek majd:

Ma este megállapodtunk abban, hogy a következő Európai Tanács ülésén visszatérünk erre a kérdésre. Természetesen fel kell mérnünk, hogy mennyi időbe telik az olyan országoknak, mint Magyarország, hogy újjáépítsék a finomítóikat, és hogy mi az ésszerű időtartam.

Alexander De Croo belga miniszterelnök részletesebben is kitért az orosz olajembargó alóli kivételekre. Csehország esetében az uniós vezetők 18 hónapra szóló mentességben állapodtak meg. De Croo megerősítette a sürgősségi intézkedés lehetőségét olyan országok esetében is, mint Magyarország és Szlovákia. Ha külső intézkedések miatt csökkenne a két ország olajellátása, akkor más forrásokon keresztül tudnák garantálni az ellátásbiztonságukat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.