2022. augusztus 18., csütörtök

HOSSZÚ ÉVEK KEDVEZŐ HÁTSZELE ELLENÉRE, CSAK UGYANOTT TARTUNK, MINT 2010-BEN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.08.18.


Az elmúlt évtized munkájának köszönhető, hogy a világjárvány után és a háború idején is mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja Magyarországot” – írta bő három hete Facebookon oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter. Van egy rossz hírünk: 2010 május 29-én, a második Orbán-kormány regnálásának megkezdésekor ugyanez volt a helyzet, s a grádicsokban sem sikerült a nagy előrejutás. 12 év alatt tehát jottányit sem sikerült előre lépni, pedig ezt az időszakot elsősorban a fantasztikusan jó nemzetközi gazdasági hátszél, a szinte számolatlanul érkező uniós pénzek, a pénzbőség és kamatmentes környezet jellemezte. Ráadásul a 12 évből durván ötben bóvli, azaz befektetésre nem ajánlott, spekulatív kategóriában volt a magyar államadósság.


Érdekes időpontban mond majd ítéletet a magyar kilátásokról a három nagy nemzetközi hitelminősítő egyike: a Moody’s – az előre meghirdetetett éves menetrend szerint – szeptember 23-án dönt arról, hogyan látja a devizában fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság kockázatait, közkeletűen, milyen hitelbesorolást ad. Teszi ezt három héttel azután, hogy hatályba lépnek a százezreket érintő új adózási szabályok (kata), illetve abban a hónapban, amikor megérkezik az első emelt rezsiszámla a gáz/és vagy a villanyszámlát havonta fizetőknek. Nem tudni persze, hogy milyen azonnali/rövid távú társadalmi hatást vált ki ez a két ügy a folyamatosan emelkedő infláció által már eleve sújtott lakosság körében, illetve, még ha lesznek is esetleg komolyabb reakciók (demonstrációk például), azok hatásait, következményeit mennyire fogja figyelembe venni a hitelminősítő intézet a kockázatok sorában – ha egyáltalán.

Mindenesetre a három közül a másik kettő már túl van az idei szokásos éves második felülvizsgálatán. A Standard & Poor’s augusztus 12-én, a Fitch Ratings pedig valamivel korábban, július 22-én nyilvánított véleményt. Ez utóbbit nem zavarta meg sem az akkorra már bejelentett rezsiemelés (amit persze a Fidesznél nem így neveznek), sem a Kisadózó Vállalkozások Tételes Adójának gyökeres átalakítása eredményeként bekövetkező adóemelés, továbbá az akkor már zajló tüntetés-sorozat. A Fitch megerősítette Magyarország devizában denominált hosszú futamidejű államadósság-kötelezettségeinek „BBB" szintű, befektetési ajánlású osztályzatát, mégpedig stabil kilátásokkal, mondván, tartós gazdasági növekedéssel, a külső egyensúlyi helyzet fokozatos javulásával, valamint költségvetési konszolidációval számol. Sőt, a hitelminősítő közölte azt is, hogy várakozása szerint Magyarország szeptember végéig egyezségre jut az Európai Bizottsággal a magyar helyreállítási tervről, és így hozzájuthat uniós pénzekhez. (Ezt persze meglátjuk, mindenesetre szakértők szerint esély sincs erre.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.