2022. december 28., szerda

A KORMÁNY A GYÓGYSZERGYÁRAK KÜLÖNADÓJÁVAL ÁTLÉPTE A RUBICONT, ÉS TALÁN NEM IS TUDJA, MIT KOCKÁZTAT

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.12.28.


A különadókat eddig főleg olyan szolgáltatók kapták (bankok, energiacégek, távközlési társaságok), amelyek nem tudtak elmenni az üzletükkel, mert a magyar emberek és vállalatok kiszolgálásából élnek. Ám ha az olyan exportra termelő cégeket is súlyos adók terhelik, mint a gyógyszergyárakat, akkor nemcsak ők, de más szektorok társaságai – például az autóipariak – is el fognak gondolkodni a jövő beruházásain vagy akár a költözésen is.


A december 23-án kihirdetett új adók egyik legerősebb pontja az volt, hogy a kormány a gyógyszergyártókra is kibővítette az extraprofitadókat. A kormányrendeletről már írtunk, de azt még kevésbé elemeztük, hogy miért hoz nagyon durva újdonságot ez az adó a hazai gazdasági társaságok életében, és milyen kockázatot vállalt a kormány a pótlólagos adóbevételért.

A gyógyszercégek bírni fogják

Maga az adó elvileg csak két évre szól – bár a velünk maradó átmeneti adókról más szektorok sokat tudnának mesélni –, a gyógyszergyártók a 2022-es és a 2023-as adóévük után fizetnek a licencdíjak nélküli árbevételükre:

- az 50 milliárd forintig eső forgalomra 1 százalékot,

- az 50–150 milliárd forintos forgalmi részre 3 százalékot,

- a 150 milliárd forint feletti részre 8 százalékot.

Az adókivetés elsőre akár indokoltnak is tűnhet. A nagy hazai gyógyszergyártók, vagyis a 150 milliárd forint feletti forgalmi sávba is eljutó Richter Gedeon, a TEVA, a Chinoin, az Egis, illetve a kisebbek, mint például a Béres, nem fognak ebbe belehalni. A nagyobb gyógyszercégekről a Növekedés.hu készített listát, ezen jól látszik, hogy a legnagyobb szektorbeli cég között sok a kereskedő, de ők most nem kaptak pluszadót.

A gyártók közül a legnagyobb és a legjobban ismerhető a Richter Gedeon, hiszen tőzsdei cégként negyedévente részletesen jelent, ráadásul az idei évben valóban elért egy „rendkívülinek” mondható nyereséget, mert a cégnek sok amerikai és orosz bevétele van, így a dollár és a rubel erősödése a forinttal szemben forintban kimutatva nagy extranyereséget jelentett.

A probléma az adóval egyáltalán nem a gyógyszergyárak terhelésénél jelentkezik, hanem ott, hogy a magyar gazdaság egy olyan versenyképességi kockázatot kapott a kormánytól, ami értelmetlennek tűnik. Vagyis

amikor a világpiacra gyártó cégek eddig Magyarországon globális összehasonlításban nagyon alacsony adóterhelést kaptak, addig a jövőben kifejezetten óriási lesz az adó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.