2023. február 16., csütörtök

MIÉRT KEZELI MÁSKÉPP A JOG, HA FASISZTÁK VERNEK ANTIFASISZTÁKAT, MINTHA FORDÍTVA?

TELEX
Szerző: ARADI HANGA ZSÓFIA
2023.02.16.


Szombaton több erőszakos bűncselekmény is történt a fővárosban. A rendőrség azt, amikor antifasiszták támadtak meg szélsőjobboldaliakat, közösség tagja elleni erőszakos cselekedeteknek minősítette, azt viszont, amikor szélsőjobboldaliak támadtak meg antifasisztákat, illetve magyar járókelőket, garázdaságnak illetve súlyos testi sértésnek. Jogvédők szerint bár sok múlik a tényálláson és azon, mi bizonyítható egyértelműen a nyomozás kezdetén, a közösség tagja elleni erőszakos cselekedetté minősítést a magyar rendőrség gyakran használja önkényesen, és kifejezetten olyan kisebbségek hátrányára, akiket a jognak védenie kellene.


Szombaton volt a német és a magyar csapatok 1945-ös kitörési kísérletének évfordulója (az úgynevezett Becsület napja), ami különösen fontos esemény a nemzeti radikálisok számára. Több százan gyűlnek ilyenkor össze, és a magyar résztvevők mellett külföldről is érkeznek Budapestre szélsőjobboldali beállítottságúak. Emellett egy másik radikális csoport tagjai is feltűnnek ilyenkor Budapesten: magyar és sok esetben külföldi antifasiszta (antifa) beállítottságú demonstrálók tiltakoznak a szélsőjobbos eszmék ellen.

Bár a Várban szembe került egymással a két csoport, a rendőrségi jelenlétének köszönhetően ott nem történt komolyabb atrocitás idén a fővárosban. Budapest más részein azonban igen; egy körülbelül 15 fős antifasiszta csoport különböző felállásokban vert meg nyolc, általuk – a ruházatuk alapján – szélsőjobboldalinak vélt embert a város különböző pontjain. A nemzeti radikális csoportok pedig a Széll Kálmán térnél vertek meg járókelőket, és bár a rendőrség erről az esetről nem közölt annyi részletet, mint az úgynevezett „antifa támadásokról”, a Telexnek megszólaló áldozatok a sajtóhírek alapján azt feltételezik, azért támadhatták meg őket a szélsőségesek, mert antifának hitték őket.

A rendőrség az antifasiszták támadásait még a hétfői, széles körben meghirdetett, sajtótájékoztatón közösség elleni erőszakos cselekedetnek minősítette, azóta pedig a kormányhoz közelálló sajtót elárasztották a nemzetközi antifasiszta terrorról szóló, Magyarország nemzetbiztonságát fenyegető híradások. Bár a másik ügyben nem igyekezett részletes tájékoztatást adni a BRFK, annyit közöltek: ott „csak” csoportosan elkövetett garázdaság és súlyos testi sértés megalapozott gyanúja miatt nyomoznak.

De miért minősítette a BRFK az egyik bűncselekményt közösség tagja elleni cselekedetnek, a másikat pedig garázdaságnak? Egyáltalán, mi a különbség közöttük, és miért fontos a különbségtétel? Az ellentmondásról jogvédőket kérdeztünk...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.