2023. február 16., csütörtök

RENGETEG MAGYAR HÁZTARTÁST MENTETT MEG A REZSIKÖLTSÉG ELSZÁLLÁSÁTÓL A MELEG TÉL

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2023.02.16.


A gáz, az áram, a távhő rezsicsökkentett lakossági ára és a rendszerhasználati díj sem emelkedik idén, az átlagfogyasztás felett alkalmazott lakossági piaci ár pedig április 30-ig, tehát a fűtési szezon végéig egyelőre nem változik – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter csütörtökön, az MVM energetikai konferenciáján, amiről a Portfolio.hu számolt be.

Miért fontos? Az aktuális szabályok szerint az úgynevezett lakossági piaci árait a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal negyedévente tudja módosítani.

Előzmények: Július közepén jelentette be a kormány, hogy augusztustól energia-vészhelyzetet rendel el. Ennek értelmében augusztustól az éves átlagfogyasztás felett lakossági piaci – kormányrendeletben szabályozott – árat kellett fizetni a rezsiért, ami az áram esetében mintegy kétszeres, a gáz esetében pedig hét és félszeres árat jelentett. A távhő esetében megmaradt a régi árszint.

Hány embert érintett? A bejelentést követően több adat is napvilágot látott arra vonatkozóan, hogy hány fogyasztónak kell majd a korábbinál magasabb rezsit fizetnie.

  • Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte, hogy az 5,6 millió áramfogyasztó negyede (1,4 millió), a 3,5 millió gázfogyasztónak pedig a 26 százaléka (900 ezer) esett az átlagfogyasztás feletti kategóriába.
  • A Habitat for Humanity Magyarország G7 megkeresésére adott becslése szerint a gázfogyasztásban a háztartások legalább harmadát, áramfogyasztásban pedig a háztartások felét érintette a rezsicsökkentés csökkentése.
  • A GKI augusztusi felmérése szerint a megkérdezettek 66 százaléka számított rá, hogy nőni fognak a rezsiköltségei, és egy decemberi felmérésük szerint 60 százalékuknak nőttek is.
  • Az MVM közlése szerint viszont november végéig a gázszámlák 78, a villanyszámlák 67 százaléka nem tartalmazott rezsinövelt tételeket.

A valószínűleg eddigi legpontosabb becslés hétfőn jelent meg a Statisztikai Szemlében. A tanulmány, amely azokon az adatokon alapszik, amelyek alapján a Központi Statisztikai Hivatal az inflációt is becsli, 61 százalékra tette azoknak a háztartásoknak az arányát, amik legalább áramból vagy gázból átlag felett fogyasztottak...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.