2023. március 2., csütörtök

AZ EU-BAN MAGYARORSZÁGON KÖLTIK A LEGTÖBB PÉNZT AZ EGYHÁZAKRA, A BÜROKRÁCIÁRA, ÉS AZ EGYIK LEGKEVESEBBET A POLGÁROKRA

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2023.03.02.


Koraszülött jóléti államként jellemezték Magyarországot 30 évvel ezelőtt, de ma már erről aligha lehet beszélni.


Miközben Európában a szociális jogok és -ellátások biztosítása alapvető kérdés, a magyar állam ezen a téren messze átlag alatt teljesít, a negyedik legkevesebbet költi e területekre – derül ki az állami kiadásokat összehasonlító 2021-es Eurostat adatokból. Ugyanakkor az átlagnál többet költ saját magára. A kormányzati bürokráciával kapcsolatos kiadások az uniós tagállamokban átlagosan a GDP hat százalékát emésztették fel, ugyanez Magyarországon 2021-ben nyolc százalék volt. Az egész EU-ban harmadik legdrágábban működő állam volt a magyar, épp hogy csak lemaradtunk a dobogó tetejéről, ahol az olaszok és a finnek álltak a GDP 8,1 százalékára rúgó kiadással. Az uniós átlag felett költ a magyar kormány vallási és kulturális, valamint szabadidős támogatásokra, olyannyira, hogy ezen a területen a legelső az uniós országok között.

A magyar állam 2021-ben a GDP 48,4 százalékát költötte el, vagyis a gazdaságban megtermelt minden második forintot a kormány újraosztotta a költségvetésen keresztül. Az uniós átlagban ugyanez az arány 51,5 százalék volt, vagyis a magyar állam újraelosztása egy kicsivel maradt el az átlagtól. Az élen Franciaország állt a GDP 59 százalékával, ezt követi Görögország, majd a Ausztria. A lista végén Írország áll, ahol a költségvetés csak a GDP 24,8 százalékát osztotta újra.

Az sem mindegy, hogy az egyes országok mire fordítják a beszedett adókat: a 2021-es adatokon még tetten érthetők a Covid-járványra és -válságra adott válaszok, vagyis Európában a gazdasági támogatások, valamint a szociális és egészségügyi kiadások ugrottak meg, ami pont nem igaz Magyarországra. 2021-ben uniós államok átlagosan a GDP-jük 8,1 százalékát költötték az egészségügyi kiadásokra, amely megegyezik a 2020-as kiadásokkal is, ugyanez Magyarországon csak 5,6 százalék. Miközben az EU átlagában a korábbi évek ráfordításai szinten maradtak, az egészségügyi kiadások idehaza csökkentek: 2020-ban a magyar állam a bruttó hazai termék (GDP ) 6,4 százalékát fordította erre a célra, vagyis 2021-ben már szinte azonnal megkezdődött a spórolás az egészségügyi kiadásokon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.