2023. március 4., szombat

EGYHÁZI INGATLANÁTVÉTEL: ÁLLAMILAG LEGALIZÁLT RABLÁS, ZSAROLHATÓVÁ VÁLT VALLÁSI KÖZÖSSÉGEK

HUPPA
Szerző: Huppa-értesülés
2023.03.03.


Orbán Viktor autokrata Fidesz-kormányának közelsége a vallási közösségekhez elképesztő gyümölcsöket terem – írta a Hihetetlen dolgok Magyarországról” című cikkében az egyebek között vallással, valláskritikával, etikával és egyéb társadalmi kérdésekkel foglalkozó, magát szabadelvűnek tekintő Humanitárius Sajtószolgálat (Humanitarischer Pressedienst) német portál rendkívül hosszú cikkében.

Megállapította: miközben Magyarországon egyre többen vallják magukat nem vallásosnak, a kormány nagyvonalúan finanszírozza a kedvére való vallási közösségeket, köztulajdonban lévő ingatlanok térítésmentes átvételét teszi lehetővé a számukra, és támogatja az egyházi iskoláikat. A téma ritkán szerepel a sajtóban, bár az utóbbi időben gyakrabban tűnt fel a még létező független, a kormánnyal szemben kritikus orgánumokban, amelyek mind nehéz helyzetben vannak. Ezek az orgánumok azonban Budapesten és néhány nagyobb városon kívül nem elérhetők, a rádiókat, tévéket, helyi és országos lapokat már régen betagozták egy Orbán barátainak ellenőrzése alatt álló sajtóbirodalomba.

A magyar állam 32 vallási közösséget ismer el, ezek közül 21 a keresztény közösségek száma. A 2010 óta a minden ellenőrzés nélkül működő orbáni kormányzat némelyik közösségnek udvarol, főleg azoknak, amelyektől támogatást vár és kap a politikai irányvonalához. Ezeknek a közösségeknek mindenféle célra finanszírozást biztosít a költségvetésen kívül. Közben az oktatási rendszer hatalmas gondokkal küzd és a pénzügyileg kiéheztetett települések kénytelen átadni az iskolákat egyházaknak, így egyre több gyerek tanul egyházi iskolába, és vidéken sok helyen ehhez nincs is alternatíva. Az egyházi iskolákban tanulók aránya húsz év alatt 2-ról 15 százalékra nőtt, miközben, ahogy arról már szó volt, Magyarországon is csökken a vallásos emberek száma, és például a legutóbbi népszámlálás eredményeiben a keresztények aránya várhatóan 50 százalék alá esik.

A szocialista rendszer vége után már hozzáláttak, hogy visszaadják az egyházaknak az 1948-ban elvett ingatlanokat, de az egyházak az ingatlanok helyett pénzbeli térítést is választhattak. Ezt a folyamatot a felek egyetértésével 2012-re lezárták – ezt Semjén Zsolt jelentette be, aki ma is a kapcsolattartó az Orbán-kormány és az egyházak között. Ugyanez a Semjén Zsolt 2022-ben törvénymódosító javaslatot terjesztett a parlament elé, hogy ezt a valójában lezárt kérdést tűzzék újra napirendre. A javaslatot a nagy kormánypárti többség, valamint a szélsőjobboldali, ellenzéki Jobbik párt szavazataival elfogadták.

A 2022/LXXVIII számú törvényben újdonságként szereplő 14. pont kimondja:

a vallási közösségek ingyen átvehetnek ingatlanokat – amelyek soha nem voltak a tulajdonukban (!) -, amennyiben ezeket szakrális, vagy hitéleti célokra építették, és állami vagy települési tulajdonban vannak.

Nem tudni sem azt, hogy ez hány épületet érint, sem azt, hogy mennyire szűken értelmezik a „hitéletet”, de tény, hogy ezzel értékes ingatlanokra tehetnek szert azok az egyházak, amelyek missziójuk részének tekintik az iskolák, kórházak működtetését vagy a szegények élelmezését.

Nehéz elképzelni, hogy ennek a kormánynak spontán, magától jutnak eszébe ilyen törvénymódosítások.

Egyelőre azt sem tudni, melyik vallási közösség mely ingatlanokra támaszt igényt, de igencsak meglepő lenne, ha az új jogszabály teljesen következmények nélkül maradna, és az egyházak ne fogadnák köszönettel az ajándékot. Az ingatlanaikat átadni kényszerülő települések kompenzálása, pláne a kényszerű átadás jogi úton való megtámadásának lehetősége sehol nem szerepel.

„Ennek a törvénynek nem a visszaadáshoz van köze, hanem az államilag legalizált rabláshoz. Alighanem a szereplők tisztában vannak vele: a «keresztény Magyarországról» szóló mese a népszámlálás eredményeinek publikálása után már tarthatatlan lesz, és igyekeznek még addig kész tényeket teremteni” – írta a szerző...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.