2023. március 20., hétfő

INOTAI ANDRÁS: TOTÁLIS NEMZETKÖZI BIZALOMVESZTÉS JELLEMZI AZ ORBÁN-KORSZAKOT

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2023.03.19.


„Minél kisebb egy ország, annál könnyebb lehet a vezetői számára a reálpolitika felismerése. Mi, magyarok nagyon nagy ország fiai vagyunk?” – Kopátsy Sándornak ezt az aforizmáját választotta Inotai András a Hírklikknek adott interjú második részében, amelyben Orbán Viktor 2010 óta tartó kormányzásának a mérlegét ezúttal a nemzetközi porondon bemutatott teljesítménye és annak hatásai alapján vonta meg. (Az előző részben a 13 év gazdasági eredményeivel, illetve „eredményeivel” foglalkozott.) A közgazdászprofesszor kitért arra, hogy a kormányzat viselkedésének eredményeként – tagságunk óta első ízben – reális a veszély, hogy nem kapunk meg uniós támogatásokat. Ami sokakban – kormányzati és hű támogatói körökben is – a Huxit iránti vágyat is erősíti. „Orbán átlépett egy történelmi Rubicont. Nem tudom, hogy van-e megállás vagy visszatérés a túlpartra, de az ellenzéknek végre érthető formában kell elmondania nemcsak azt, hogy mit jelent nem csak az uniós és a NATO- tagság, hanem azt is, hogy mit jelentene, ha nem lennénk tagok” – figyelmeztet Inotai.


Az interjú első részében (amit itt olvashatnak) feketén-fehéren, számokkal, tényekkel rajzolta meg a 2010 óta kormányon lévő Orbán Viktor gazdasági, társadalmi téren végzett munkájának bizonyítványát. Megtudhattuk, honnan hova jutott az ország az uralma alatt. Akkor megállapodtunk abban, hogy egy újabb beszélgetést szánunk az elmúlt 13 év nemzetközi tevékenységének, eredményeinek. Ha egyetlen szóban kellene meghatározni, hogy hova jutott Orbán, akkor mi lenne az?

Bizalomvesztés. Kicsit bővebben: totális nemzetközi bizalomvesztés. Eddig nagyrészt a magyar gazdaság, társadalom elmúlt évtizedes alakulásáról, térvesztéséről és azokról a hazai folyamatokról beszéltünk, amelyek a közepes fejlettségű kategória alsó harmadába való lecsúszást eredményezték. De ennek vannak nemzetközi összetevői is. Az egyik része konkrétan az Európai Unióhoz és annak gazdasági vetületéhez, továbbá a magyar külgazdasági elképzelésekhez kötődik, a másik a bizalomvesztés, ami bár nem konkrétan és közvetlenül gazdasági hatású, de nagyon jelentős negatív gazdasági-pénzügyi következményekkel jár a nemzetközi porondon. Pedig éppen ez az a kormány, amely évek óta a nagy magyar szuverenitás, függetlenség hangoztatója...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.