2023. március 20., hétfő

NÉGYSZER TÖBBET KERES A FÉRJEM, ÉN MEG RETTEGVE ÁLLOK A KÖZÖS BEVÁSÁRLÁSNÁL

TELEX
Szerző: BARNÓCZKI BRIGITTA
2023.03.20.


Akár szeretjük, akár nem, a pénz már az első kávénál bekúszik a párkapcsolatba, és előbb-utóbb felmerül, hogy ki, mikor és mit fizessen. Ebben a cikkben házas és nem házas, friss és hosszú ideje kapcsolatban élő nőket és férfiakat kérdeztünk arról, hogyan kezelik a pénzt, közös vagy külön kasszát vezetnek-e. A kérdést pénzügyi szakértőkkel is körbejártuk, és kaptunk pár jó takarékossági tippet is.


Amióta beütött a két számjegyű infláció, ami a jelek szerint idén is velünk marad, egyre több kutatás jelenik meg arról, hogyan kezelik a pénzt a házas és nem házas párok egymás között. A Magyar Bankholding legutóbbi, reprezentatív kutatásából például az derül ki, hogy a párkapcsolatban élők 57 százaléka közösen kezeli a pénzügyeit, mindkét fél egyformán hozzáfér a bevételekhez, és a párok alaposan átbeszélik a költségeiket.

Gerzson és Rebeka (a cikkben néhány szereplő nevét és foglalkozását saját kérésükre megváltoztattuk) az üdítő kivételek közé tartoznak: a férfi keres kevesebbet, szövegíróként dolgozik egy reklámcégnél, havi fix bevétellel, felesége művészeti szabadfoglalkozású, állandó félállással, de szabadúszó munkáiból jobban keres, mint a férje. Alapból is mindig a nő felé billen a mérleg nyelve, de ha bejön egy extra munka, akkor többszörösen is. Ez a felállás viszonylag új náluk, amikor megismerkedtek, csak Gerzsonnak volt fix munkája, de nagyjából a kapcsolatuk elejétől egyenlően fedezték a költségeiket, mostanra ez úgy alakult át, hogy Gerzson fizeti a rezsit, a lakáshitelt és a bevásárlást, minden mást – nagyobb beruházások, ruhák, utazás – Rebeka fizetéséből finanszíroznak.

„Ez is inkább gumiszabály, mert nagyjából negyedévre látunk előre. Előfordul, hogy váratlanul jön egy nagyobb kiadás, ami megbolondítja a szervezést, de az sem ritka, hogy a kiszámlázott nagyobb összeg kifizetését hónapokig elhúzzák. Az alapbevételünk arra jó, hogy pont kényelmesen éldegéljünk, a megtakarított, nagyobb projektekre – például felújításra, bútorokra, utazásra – félretett pénz az ilyen extra munkákból jön” – avat be a részletekbe Gerzson.

„Én nagyon büszke vagyok a feleségemre, nem zavar, hogy többet keres nálam, szerintem meg is érdemli, és meg is dolgozik érte”

– mondja. Gerzsonék sokat beszélnek a pénzről a feleségével, de nem azért, mert feszültséget okozna köztük, hogy az egyikük többet keres, inkább csak azért, mert szeretik tisztázni, milyen pénzeket kell behajtani, vagy mikre lehet számítani...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.