2023. március 16., csütörtök

ORBÁN ÉS MACRON - KÉT JÓ BARÁT? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.03.16.


A rendszer ellen tüntetnek Budapesten. Mit hozott ki Orbán Petőfiből 2023-ra vonatkozóan? Mit csinál a MOL Szlovéniában, és mi köze Semjén Zsoltnak a NATO-bővítéshez? Dobja a kormány a németeket, az új barát Franciaország? Nemzetközi lapszemle.

Egyetemisták ezrei és a kormány politikája ellen tiltakozók, pedagógus szakszervezetek vonultak Budapest utcáin oktatási reformot és a politikai kultúra megváltozását követelve – írja a Washington Post. Emellett nemcsak béremelést, de sztrájkjogot biztosító törvénymódosítást is követeltek. A cikk bemutatja Törley Katalint is, akit 23 évi munkaviszony után rúgtak ki állásából.

Rendkívül központosított autoriter rendszerként jellemezte a tudósítónak a tüntetés egyik szónokaként is fellépett pedagógus az orbáni rezsimet, és azt hangsúlyozta, hogy ez már nem is csak kormány-, hanem rendszerellenes mozgalom is, amiért hónapok óta küzdenek. Az ország legnagyobb nemzeti ünnepén – jegyzi meg a tudósítás – Orbán nem a fővárosban, hanem egy kisvárosban beszélt követői előtt. Az elhangzottakból azt emelte ki az írás, hogy Petőfit ugyan megölték a forradalomban, de a magyarok még mindig úgy érzik itt van köztük, amikor idegen erők akarják saját akaratukat az országra kényszeríteni, amikor meg akarják mondani, hogyan éljen.

Az emberek maguk előtt példaként látják Petőfit, amikor a világ nagyhatalmai újra be akarják olvasztani a magyarokat egy európai szuperállamba. A cikk zárásaként összegzi: a magyar kormány az EU egyik leghangosabb kritikusa, miután "Brüsszel" milliárdokat tart vissza a magyar kormánytól annak állami szinten kiterjesztett korrupciójára illetve a jogállami normasértésekre való indoklással.

39 szlovén kutat ad el a Shellnek a MOL, hogy az osztrák OMV Slovenija 92,25 százalékos részesedésének megszerzéséhez megkaphassa az ehhez szükséges uniós jóváhagyást – számol be az akvizíció részleteiről az Euractiv, amit a cég fontos mérföldkőnek tekint. A MOL 301 millió eurót (120 milliárd forint) fizet. A versenyhivatal azonban aggályát fejezte ki a piac várható koncentrációja miatt, a piaci verseny felszámolásának veszélye láttán, merthogy így két nagy cég maradhat versenyben: az egyelőre első helyen álló Petrol illetve a MOL. A későbbiekben a Shell léphet a harmadik helyre.

"Semjén Zsolt kérésére" ismét halasztja a magyar parlament a finnek és a svédek NATO-tagságának a ratifikálását – írja az orosz Nemzeti Hírszolgálat. A miniszterelnök-helyettes az Európai Bizottággal való egyezetetés elhúzódására hivatkozik, de a lap szerint a magyar kormány semmilyen feltételt nem szabott a két tagjelölt országnak. Az írás emlékeztet arra is, hogy Orbán Viktor korábban az Oroszországgal való együttműködés jövőjének átgondolásáról beszélt a kereskedelmi kamara fórumán.

Az ukrán Európai Pravda beszámolt a legfrissebb magyar közvéleménykutatásról, ami szerint a magyarok 84 százaléka támogatja az uniós tagságot a kormány Brüsszel-ellenes politikája ellenére. Mindössze 14 százaléka ellenzi, ebből pedig csupán 4 százalék - kategorikusan. Az elemzés kiemeli, hogy a támogatók közt ott vannak a fideszesek is, és hogy a Huxitot nagyjából ugyanennyien elutasítanák akkor is, ha Orbán ki akarná vezetni az országot az EU-ból. A magyarok többsége szerint Oránnak sokkal keményebben kellene ellenállnia Oroszországgal szemben.

Macron francia elnök az Európai Unió egységének fontosságáról beszélt az Orbánnal folytatott találkozója után, és hogy Budapest és Párizs az eddiginél szorosabban akarnak együttműködni az energiaiparban. Ha szükséges, még Németország ellenében is – írja a FAZ, amely szerint nagy az egyetértés a két politikus közt a védelmi politikában is.

A magyar kormány is csatlakozott a franciák vezette nukleáris szövetséghez, amely 11 uniós tagállamot tud sorai közt. Orbán a volt, félig magyar származású volt elnökkel, Sarközyvel is találkozott, aki szintén az atomenergia mellett kardoskodik. A magyar külügyminiszter megerősítette a franciákkal való együttműködést Paks 2. esetében, amennyiben a németek továbbra is akadályozzák az építkezést.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.