2023. április 2., vasárnap

5000 KATONA TART FEL 20-30 000 TÁMADÓT, 100 000 DOLLÁROS RAKÉTA OLCSÓ DRÓNOK ELLEN – A HÁBORÚ MATEMATIKÁJA

TELEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2023.04.02.


A háborúban a katonák felszerelése, az új és drága fegyverek mellett legalább olyan fontos, mennyire képesek megszervezni a hadseregek a védelmet, a támadást, az utánpótlást, hogyan tudnak gazdálkodni az idővel, a gépekkel és az emberekkel. Hogyan képes 5 ezer ember feltartóztatni 20-30 ezer támadót Bahmutnál? Mennyivel tudnak többet az ukránok által várt nyugati harckocsik az oroszoknál? Milyen fordulatot hozhat az ukránoknak egy új fegyver, amivel mélyen az ellenséges vonalak mögött támadhatók az utánpótlási raktárak? A háború kegyetlen matematikájáról Resperger István ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára beszélt a Telexnek. 2. rész.


A cikk első részében szó volt arról, mekkorára becsülhetők az emberveszteségek eddig az ukrán és a orosz oldalon. A veszteségeket nézve mennyire halálos a most zajló háború más 20–21. századi háborúkhoz képest?

A második világháborúban a szovjet Vörös Hadseregnél a napi halálozás elérte a 6 ezret, a németek részéről a 2 ezret. A szovjet–finn háború volt a második legpusztítóbb a világon, ahol naponta 1400 embert vesztett az akkori Szovjetunió. Az első világháborúban a legnagyobb veszteségeik a németeknek voltak, akkor naponta átlagosan 1300 ember halt meg. Az utolsó hónap adatai szerint körülbelül napi 700 halottal az orosz–ukrán háború a negyedik ezen a szomorú világranglistán. Összehasonlításul: a Szovjetunió Afganisztán elleni háborújában átlagosan 4 ember halt meg egy nap, az USA iraki inváziójában pedig napi két halott volt az átlag.

Milyen gyakran és mennyit kell pihentetni a katonákat, hogy újra harcolni tudjanak?

Az orosz műveleteknél most azt látni, hogy ha van négy alegység, akkor egy kötelék támad négy zászlóaljjal, ezek mindegyikében ezer ember van. Ebben az esetben 8–12 óránként lehet forgatni azt, hogy ki van elöl, ki van hátul, ki az, aki egy kicsit felszabadulhat a műveletekből. Ukrán részről volt látható az, hogy sokszor egy-két hétre is visszavontak alakulatokat. Ilyenkor pihentetik őket, feltöltik, kicsit motiválják a katonákat, majd újra visszaküldik őket az arcvonalba.

Mennyire lehet egy kisebb katonai erővel annak sokszorosát lekötni a fronton?

A déli Mariupol ostroma 60 napig tartott. Amikor körülzárták az oroszok a várost, az ukrán Azov-ezred és az ukrán reguláris hadsereg 4-5 ezer katonája tartóztatott fel egy kb. négyszer-hatszor nagyobb, tehát 20-30 ezer fős orosz támadó erőt. A keleti fronton lévő Bahmutnál jelenleg 1 az 5-höz lehet az arány a védők és a támadók között. Legutóbb négy ukrán dandárnak a részei voltak a város területén, ez nem több tízezer embernél, miközben a másik oldalon csak a Wagner-zsoldosokat számítva legalább 40 ezer katona van, de ott vannak más reguláris orosz erők is a város körül a mögöttük lévő tüzérséggel együtt. Ez az ostrom nyolc hónapja tart. Az utóbbi időben a komoly veszteségeket szenvedő Wagner-csoport harcmódot váltott, és nagyobb sikereket ért el a város bekerítésében, de közben az ukránok is folyamatosan újabb erőket küldenek be a településre...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.