2023. május 17., szerda

MAGYAR KUTATÓK KIDERÍTETTÉK, MIT MŰVELNEK A NAGY VÍZIBOLHÁVAL A BALATONBAN LÉVŐ MIKROMŰANYAGOK

QUBIT
Szerző: TÓTH ANDRÁS
2023.05.17.


Ezer liter Balaton-víz átlagosan 5,5 műanyagszemcsét tartalmaz, ami sokszor a kimosott ruhákból vagy kozmetikumokból kerül a tóba. Svigruha Réka szerint azt is érdemes vizsgálni, hogy mi lesz a hallal, ami megeszi a bolhát, és mi lesz az emberrel, aki megeszi a halat.


Semmivel sincs rosszabb helyzetben a Balaton a mikroműanyag-szennyezés terén, mint bármelyik másik európai édesvizű tó, mondta a Qubitnek Svigruha Réka, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Ökofiziológiai és Környezettoxikológiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa, aki kollégáival a Science of The Total Environment folyóiratban nemrég megjelent tanulmányban először tárta fel a tó mikroműanyag-szennyeződésének mértékét és annak egy ökotoxikológiában gyakran használt modellállatra, a nagy vízibolhára gyakorolt élettani hatásait.

Svigruha szerint kutatásuk alapján nem állítható, hogy baj lenne a tó vízminőségével, vagy, hogy innentől bárkinek tartania kellene a Balatonban való fürdéstől. Ehelyett arról van szó, hogy továbbra is figyelni, és ha lehet, minimalizálni kell a Balaton mikroműanyag-szennyezését (ez 5 mm-nél kisebb szintetikus polimereket jelent), és folytatni kell az anyagok lehetséges élettani és ökológiai hatásainak vizsgálatát. A balatoni mikroműanyagok tanulmányozásának ötlete 2019-ben merült fel bennük először, mesélte Svigruha – ekkortájt kezdték nemzetközi szinten is felkapni a témát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.