2024. március 31., vasárnap

MINDENT A GENERÁCIÓKRÓL, 2.RÉSZ (VETERÁNOK, BABY BOOMEREK) - STEIGERVALD KRISZTIÁN/F.P.

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2024.03.28.Két hete a generációkról szóló minisorozatba kezdett a Friderikusz Podcast, amelyhez Steigervald Krisztián generációkutatót kértük fel. Az első részben a szakértő beszélt a generációk és az életkor különös és meghatározó összefüggéseiről, most és a jövő csütörtökön pedig lépésről-lépésre végig veszi az egyes generációk jellemzőit: ebben a mostani epizódban a Veteránok és a Baby Boomerek sajátosságait.

A Veteránok az első, 1945 előtt született generáció, a mai nagyszülők-dédszülők nemzedéke. Az ő alapélményük a bizonytalanság, hiszen egy olyan világba születtek, amit nagyban meghatározott a világháború, illetve a világháború után az újjáépítés, majd az ötvenes évek fagyos légköre és a szocializmus időszaka. Ekkoriban folyamatos volt a bizonytalanság, ráadásul a dolgok rajtuk kívül dőltek el. A bizonytalanságra adott válaszreakciójuk az állandó biztonság keresése volt, amit legkönnyebben a mikro-családban és egy-egy nyugdíjas állásban találtak meg.

A Baby Boomer, azaz az 1946–1964 között születettek alapélménye az volt, hogy újra kellett gondolni a világot. És bár elismerték, hogy jó fejek a Veteránok, de mégiscsak két világégés is bekövetkezett az ő életükben, ezért azt gondolták, valahogy, valamit mostantól másképp kellene csinálni. Ők azok, akik úgy tartják, hogy az életet nemcsak leélni kell, hanem akár még élvezni is lehet.

Steigervald Krisztián előadása közben most is visszaidéz néhány olyan embert, aki az elmúlt időszakban vendégei voltak a Friderikusz Podcastnak, és akik jól példáznak bizonyos generációs sajátosságokat.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.