2016. május 15., vasárnap

A TELEVÍZIÓZÁS GYERMEKEKRE GYAKOROLT HATÁSA

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Kovács Zsolt
2016.05.14.


Sokak szerint a televíziónak csak negatív hatása van ránk, ami azért túlzás, hiszen mi választjuk meg, hogy mit nézünk, és a választásunk eshet az ismeretterjesztő- és dokumentumfilmekre is, amiből akár tanulhatnak, tájékozódhatnak az emberek. 

A televízióban lévő erőszak is egyértelműen a negatív hatások közé tartozik, mivel az összes műsor elérhető a gyermekek számára is. Ők nem mindig értik, hogy mi miért történik és hajlamosak azt hinni, hogy a világon minden csak erőszakból áll, ami a legpesszimistábbak szemében is túlzás. Így számukra rettegést okozhatnak az agresszívabb jelenetek.

A negatívumok közé sorolhatjuk, hogy egyre többen akarnak olyanok lenni, mint a televízióban szereplő színészek: szépek, okosak, gazdagok, vékonyak, látszólag mindig vidámak és frissek... Pedig általában nem valós emberekről szólnak az amerikai és egyéb filmek történetei.

Mindent összegezve a televíziónak egyaránt vannak pozitív és negatív hatásai is, de véleményem szerint a mértékletességen múlik minden, na és persze azon, hogy mit nézünk.

A gyerekek életének, élmény- és ismeretszerzésének egyik, ha nem a legmeghatározóbb eszköze a média, azon belül is a televízió. Az adatok tanúsága szerint az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a gyerekek nagy hányadának nincs lehetősége a televízióban látottak megbeszélésére, érzelmi és értelmi feldolgozására. A gyerekek médiahasználatának döntő hányadát sem a szülők, sem a pedagógusok nem kontrollálják, s nem teremtenek lehetőséget a látottak értelmezésére, megbeszélésére...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.