2016. május 15., vasárnap

A MEMÓRIÁNK JOBBAN TELJESÍT!

HUPPA BLOG
Szerző: Cs. Kádár Péter
2016.05.14.


1966 májusában fogadta el a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága azt a határozatot, amely a gazdasági mechanizmus reformjáról szólt.

Az 50 éves évforduló lehetőséget kínálna arra, hogy érzelmektől mentesen lehessen elemezni a népszerűbb nevén Új gazdasági mechanizmus történetét, céljait, eredményeit és kudarcát. Egyrészt azért, mert kiötlői jórészt már nem élnek, másrészt azért, mert e kísérlet eléggé messze van már ahhoz, hogy érdemben is lehessen beszélni róla.

Mindez azonban nem fog bekövetkezni. A rendszerváltás óta a magyar politikai elit úgy tesz, mintha a létezett szocializmus egységes és primitív folyamat lett volna. Pedig a szocializmus történetét az eszmei alapoktól, tehát a 19. század közepétől a világrendszer bukásáig nagyon is sok érdekesség, fordulat, eltérés, eredmény és sikertelenség jellemzi, időszaktól és országoktól függően. A történelem eltagadása, a szándékos amnézia megfosztja azokat a korosztályokat ezen ismeretektől, akik a rendszerváltást követően váltak felnőtté, annak érdekében, hogy ha egyszer majd ismét túl lehet lépni e mai kocsmán, az értelemig, és tovább, nehogy legyen hozzá elég tudás...

ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.