2017. február 4., szombat

MELLÁR TAMÁS: BEZÁRKÓZÁS HELYETT NYITOTT KAPUKAT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bihari Tamás
2017.02.04.


A politikai alapon kialakított nemzeti burzsoázia a korrupció melegágya és torz, versenyképtelen gazdasági szerkezetet hoz létre - mondja Mellár Tamás. Ám a közgazdász, egyetemi tanár szerint adminisztratív úton nem lehet nemzeti burzsoáziát létrehozni. Az nem megy, teszi hozzá, hogy kijelölöm a nemzet gázszerelőjét, meg a hegymászó barátomat, hogy ti lesztek a nemzeti középosztály.


- Talán akadt, akinek feltűnt, hogy a Lámfalussy-konferencián a nemzeti függetlenség bajnoka, a szabadságharcos Orbán Viktor szinte engedélyt kért Donald Trumptól, hogy a nemzet lehessen az első. Ennyire fontos a magyar miniszterelnök számára a nemzeti önérzet hangsúlyozása?
- Azt, hogy a nemzet az első - úgy gondolom - nem az amerikai elnöktől kellene megtanulnia, vagy arra engedélyt kérnie a magyar miniszterelnöknek. Ennek kellene lennie az ő alapvető hivatásának. Az már egy sokkal nehezebb és bonyolultabb kérdés: hogyan lehet jól képviselni Magyarország érdekeit a gazdaságban és a társadalomban. Szerintem páratlan lehetőséget jelentett, hogy az elmúlt időszakban beléphettünk az Európai Unióba, betagozódhattunk a szövetségbe. Az megint egy másik kérdés, hogy mi ezzel a lehetőséggel nem nagyon tudtunk élni.

- Mégis, nem jelent előnyt, hogy most a világ legerősebb hatalmának a farvizén haladhat az ország?

- Úgy vélem nagyon szerencsétlen döntés, hogy mi ebben a bezárkózó politikában követjük Amerikát, mert szerintem Washington most egy rossz útra tévedt azzal, hogy a nemzetközi szerződések helyett a kétoldalú kapcsolatok kialakítására helyezi a hangsúlyt.

- Mi ezzel baj? Nem érvényesülhetnek ily módon hatékonyabban az adott két ország érdekei, mint a sokszereplős megállapodások esetében?

- Éppen ellenkezőleg. Senki érdekét nem szolgálja, mert be fog szűkülni a piaci verseny, ez pedig gyengíteni fogja a fejlődést. Ennek egyébként az egyik fő vesztese éppen Amerika lesz, hiszen az Egyesült Államokat a nyitottsága tette naggyá. Például azzal, hogy az elmúlt 200 évben rengeteg ember vándorolhatott be az országba. Így olcsó, jól képzett munkaerőhöz jutottak. Az utóbbi 20-30 esztendő konjunktúrájának az volt a forrása, hogy az ázsiai előállítású fogyasztási javak nagyon olcsón jutottak be az amerikai piacra. Ha most a Trump-adminisztráció úgy gondolja, hogy a saját munkahelyek megvédése érdekében egy védővámos rendszert kell bevezetni, azzal nagyon sokat veszíthetnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.