2017. február 4., szombat

UTAZÁS A VATIKÁN KÖNYVTÁRÁBAN

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.02.04.


A Vatikánon belül „bunkernek” nevezik. Nyolcvankétezer kéziratot őriz az állandó, 20 fokos hőmérséklet és 50%-os páratartalom mellett, illetve 33%-os páratartalom mellett olyan példányokat, mint a Hanna1, amely Lukács és János evangéliumainak legrégibb változatát tartalmazza.

A könyvtárban őrzik Petrarca saját kezűleg írt Daloskönyvét, a Botticelli által illusztrált Isteni színjátékot, a Biblia Urbinatét, amelyet Federico de Montefeltro rendelt meg 1476-ban, alig 20 évvel Guttenberg találmányának megszületése után. Urbino hercege azt gondolta, hogy a fekete-fehér nyomtatott könyvek csúnyák, ezért mai áron több millió eurónyi arannyal díszítette a kódexet.

Jelenleg a „bunkerből” a könyveket felviszik a felső emeleti restaurációs laboratóriumba ellenőrzésre és digitalizálásra.

A Digita Vaticana, a program végrehajtója, amely a szükséges pénzalapot is gyűjti, máris szép eredményt ért el a könyvek 10%-ának digitalizálásával. A 9 ezer digitalizált kéziratból hétezer már konzultálható az interneten. A munka ebben a ritmusban kb. 40-50 év alatt fejeződik be. A további alapok összegyűjtésére fundraising kampányt indítanak, amelynek keretében eladják a 400-ból származó Virginia Vaticana Aeneasának egy lapját 3D reprodukcióban, korlátozott példányszámban.

A Sistina szalon, amelyet V. Sixtus pápa hozott létre, a pápai nyomdával együtt, még üresen áll, de ebben az évben megnyílnak az ajtói a teremnek, amely lehetővé teszi a kódexeknek természetes fény melletti megtekintését – ígéri a könyvtár prefektusa, monsignor Cesare Pasini...

8 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.