2017. augusztus 22., kedd

ÍGY HÚZZÁK LE A DOLGOZÓ NYUGDÍJASOKAT - KIDERÜLT, MIÉRT LEHETTEK NYOMOTTAK A BÉREK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.08.22.


Az állam helyett magánvállalkozók zsebében közel akkora összeg landolhat a szövetkezeti formában foglalkoztatott nyugdíjasok után, mint amennyi a fizetendő járulékok összege lenne – derül ki a mostanra már jól látszó feltételekből, illetve az alkalmazott gyakorlatból. Nem csoda, hogy a cégek lefelé nyomják a nyugdíjasoknak kínált béreket.

Sokan már akkor gyanakodtak arra, hogy valamilyen hátsó szándék lehet a dolog mögött, amikor, mint a nyuszit a kalapból, úgy húzta hirtelen elő a kormány a szövetkezeti formát arra, hogy a munkanélküliséget enyhítendő visszasegítsék az idősebbeket a munkaerőpiacra. Ezt követően néhány hét múlva már el is fogadták a törvényt (a konstrukcióról részletesen itt írtunk). Akkor sokan azt gondolták, hogy a vagyoni hozzájárulás előírása lehet a buktató.

Egyre többen rebesgetik, hogy – különösen bizonyos ágazatokban – „megsúgják” majd a munkáltatóknak, melyik nyugdíjas szövetkezettel szerződhetnek.

Azóta azonban kiderült, hogy a tagoktól nem sok pénz befizetését várják el a szövetkezetek. Nem is szorulnak rá, hiszen a fenntartásukhoz szükséges összeget beszedik a munkáltatóktól. A Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Nonprofit Kft. ügyvezetője, Kováts Balázs az Azénpénzem.hu kérdésére elmondta: ők fejenként havi 20 ezer forintra számítanak, amit nem a nyugdíjas béréből vonnak le, hanem a megbízó fizeti a nyugdíjas bruttó munkabérén felül. Ez úgy jön ki, hogy a nyugdíjasok várhatóan félállásban fognak dolgozni, a minimálbér felének a 30 százaléka körülbelül ennyi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.