2017. október 19., csütörtök

KORMÁNYVÁLTÁS: KÉT ESZKÖZ MARADT AZ ELLENZÉK KEZÉBEN?

ATV.HU - ITTHON
Szerző: ATV
2017.10.18.


Fél évvel a választások előtt sok a nyitott kérdés még a választási stratégiákat illetően. A baloldali és liberális pártokat leginkább az együttműködés lehetséges formái kötik le, miközben a Jobbik érthetően járja a maga útját. A Policy Agenda azt nézte meg, hogy a jelenlegi kutatási adatok alapján milyen hőfokú kampány szolgálná leginkább a kormány illetve az ellenzék érdekeit.

A közvélemény-kutatásokból egyértelműen látszik, hogy nagyon hasonló a mostani helyzet a négy évvel ezelőttihez. 2013 első kilenc havi adatai alapján a kormányt támogatók aránya az összes választó körében 27,3% volt, míg az ellenzékre szavazók aránya 31,4%.

Azaz a kormányváltást akarók a választani tudók körében többen voltak, mint a kormányt támogatók.


Ebben az évben – hasonló időszakot összehasonlítva – 31,7% a kormányváltást akarók, és 29,5% a kormányt támogatók aránya. Különbség persze van az ellenzéki oldal „tortáján” belül. Egyrészt a Jobbik lett a legnagyobb ellenzéki párt, bár támogatottsága nem érte el a 2013-as MSZP szintjét. Érdekes adat, hogy nem a MSZP veszített arányait tekintve a legnagyobbat, hanem a 2013 őszéig a baloldali-liberális szavazók között gyakran megváltónak tekintett Együtt-PM támogatottsága esett 4%-ot. És már alatta vannak még együtt nézve is a 1,5%-nak.

Az ellenzéki torta újra osztásával a DK (+2,3%), LMP (+0,6%) jár a legjobban, és megjelent új erőként a Momentum, amely az év eddigi adatai alapján 1,6%-os támogatottsággal bírt a teljes választói körben. Egyértelműen nem igaz tehát, hogy a teljes lakosságot nézve új, vagy megújuló ellenzéki pártok bővíteni tudták volna az ellenzéki tábor nagyságát.
Sőt, a bizonytalanok aránya 41,3%-ról 38,8%-ra való visszaeséséből lényegében egyedül a kormánypártok profitáltak.

A másik fontos állítás, hogy 2013-ban sem és 2017-ben sem tud az ellenzék mit kezdeni azzal a választási törvényből következő helyzettel, amit a Fidesz-KDNP előállított. Nincsen garancia arra, hogy egy közös lista, egy koordinált egyéni jelöltállítás, vagy önálló indulás jobb eredményeket hozna.

Mi következik ebből?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.