2018. április 30., hétfő

IGAZI SZELLEMI ÁMOKFUTÓ KERÜLT AZ EMMI ÉLÉRE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.04.30.


Egyre másra jelennek meg a cikkek Kásler Miklós – mindjárt emberminiszter – eddigi, szellemi ámokfutásáról. Ezúttal alaposabban szemügyre vesszük, miért is károsak a megszólalásai. És ennek semmi köze személyes hitéhez.

Hogy Kásler NER-kompatibilis, abban nem lehet kétségünk. A választási kampány során az állami és pártpénzzel kitömött CÖF mindenese, ifjabb Lomnici Zoltán haknizta körbe az országot azzal, hogy nem egyszerűen emberevő, terrorista migráncsok jönnek, ha nem Orbán nyer, de ezek a szaracénok még AIDS-betegek is. A bizonyíték: Nigériában a lakosság 80 százaléka, legalább 100 millió ember szenved e kórban.

Amikor aztán szembesítették a magát alkotmányjogásznak tituláló Lomnicit kijelentése ostoba és hazug voltával, a gerinces civil egyből közölte: az adatot Kásler Miklós, a világhírű onkológus hozta nyilvánosságra, márpedig akkor biztos igaz. Hisz az onkológus lényegében mindenkinél mindent (is) jobban tud. (A cáfolatok sora meglehetősen hosszú. Kezdve azzal, hogy az afrikai államban nem 125, hanem 182 millióan élnek, egészen az ENSZ hivatalos adatáig, amely az így is elképesztően magas, 3 és 4 millió közé teszi a fertőzöttek számát. De ha Kásler mást mond, biztos igaza is van.)

De Kásler Miklós ténylegesen mondott mást is. Például azt, hogy: "A tudomány minden eredménye azt bizonyítja, hogy van valamilyen spirituális létező a világban, amire minden visszavezethető.” Semmi kivetnivaló nincs abban, ha valaki személy hitének rendeli alá a világ bármely – minden – tényét, kutatási eredményét. Azzal azonban már komoly gondok lehetnek egy állítólag világhírű tudós esetében, ha ezeket a tényeket személyes hitéhez görbíti, hajlítja, hogy beleférjenek saját, kis szellemi dobozába. Márpedig a híres onkológus ilyenek is állít istenhite alátámasztására: “Antoine Henri Becquerel francia Nobel-díjas fizikus 1896-ban fedezte fel az izotópokat, és leírta, hogy az izotóp fajtájának megfelelően adott idő alatt más és más, de rá jellemző idő alatt elveszíti tömegének a felét. Ám azt, hogy melyik felét, senki sem tudja előre megmondani, ma sem. Miért, ha a rációval minden megmagyarázható? Tehát itt bukott meg először az Isten nélküliség teóriája." (Eszünkben sincs most komolyabban belemenni a fizika csodálatos világába, ezért csak címszavakban ajánljuk Kásler figyelmébe Heisenberg határozatlansági tételét és Schrödinger elméleti kísérletét a macskával.)

De folytatódik az eszmefuttatás: "Aztán jött az osztrák matematikusról, Kurt Gödelről elnevezett tétel, amely szerint nem lehet olyan matematikai képletet felírni, amit ne lehetne egy másik matematikai képlettel megcáfolni. Azaz a világ nem megismerhető, így nem is jöhetett létre ilyen alapokon." Na most már sajnos ki kell mondani: ez egy eget verő baromság. Félreértés ne essék: nem valamiféle istenségben hinni baromság - ez mindenkinek a lekiismereti szabadsága. De Gödel a legkevésbé sem azt mondta, ami Kásler kiolvasni akar belőle. A matematikus nemteljességi tétele úgy szól: "Minden ellentmondásmentes, a természetes számok elméletét tartalmazó, formális-axiomatikus elméletben megfogalmazható olyan állítás, mely se nem bizonyítható, se nem cáfolható."A második – kiterjesztett – nemteljességi tétel pedig: a legtöbb elméletben bizonyíthatatlan, hogy maga az elmélet ellentmondásmentes.

Ha Kásler Gödel saját képére torzított kijelentéseivel kívánja elhitetni magával istene létezését, ám tegye. De érdemesebb lenne akkor már Gödel saját, matematikai istenérvét tanulmányoznia. Persze, belátjuk, az meglehetősen bonyolult.

Ezek után egyáltalán nem lehet meglepő, hogy a rákgyógyász szerint: "a halálos betegségeknek jó 70-80%-át a Tízparancsolat megtartásával el lehet kerülni." Csak remélni tudjuk, hogy minisztersége alatt nem helyettesíti a kemoterápiát bibliaosztogatással.

Mindezzel természetesen nem vonjuk kétségbe, hogy a Könyv vallásai (a judaizmus, a kereszténység és az iszlám) erkölcsiségének fundamentumát jelenti a Tízparancsolat. Miközben az sem vitatható, hogy ugyan erre el lehet jutni a biológiai etika alapjáról is. (Ajánljuk még: Umerto Eco Miben hisz, aki nem hisz című könyvét.) Azt sem vitatjuk, hogy a "Ne ölj!" parancs betartásával például jelentősen csökkenthető lenne a halálesetek száma szerte a világban. Ahogy a "Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat!" parancsolatot is megszívlelhetné a kormány...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.