2018. április 30., hétfő

A MATEKFAKTON A TANÁR ÁTNÉZ A LÁNYOKON


QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2018.04.30.


Most már muszáj nyitottnak lenni, és mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy műszaki pályán tanuljon tovább.” Sokat fejlődött az egyetemi oktatók lányokhoz való hozzáállása, mondja Fidel Nikolett, a budapesti Műegyetemen most harmadéves közlekedésmérnök hallgatója, aki szerint manapság mindenkit „tárt karokkal várnak”.

Ugyanakkor ma sem kirívó, hogy egy gimnáziumi matekfakton a tanár átnéz a lányokon. Ez jó eséllyel kedvüket szegi, hogy ilyen irányban tanuljanak tovább – állítja Szigeti Fanni, a Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője. A NaTE idén hetedik alkalommal szervezte meg a hazai Lányok Napját. Az országos rendezvény egyes helyszíneire idén fiúk is szép számmal érkeztek.

A Qubit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen és a Google-nél kérdezte a szervezőket és a látogatókat, miért kell nap a lányoknak. Videónkból kiderül: kevés lány jelentkezik műszaki és természettudományi felsőoktatási képzésre, miközben a nagyvállalatok kezdik felismerni, hogy parlagon hever „a kihasználatlan női munkaerő”. Magyarországon még mindig nem elképzelhetetlen, hogy egy tárgyalópartner vicceskedve kérje ki magának: „lányokkal azért nem fogok kezet”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.