2018. június 5., kedd

DILIHÁZAT CSINÁLTAK MAGYARORSZÁG EGYIK FŐ BEVÉTELI FORRÁSÁBÓL

INDEX
Szerző: MT
2018.06.04.


Fű alatt már hónapokkal ezelőtt megkezdődött, ám az utóbbi hetekben magasabb fokozatba kapcsolt Donald Trump kereskedelmi háborúja: csütörtökön éppen az EU-val került összetűzésbe, de korábban véletlenül majdnem kinyírta Kína egyik legfontosabb telekomcégét is. Trump kiszámíthatatlansága teljes bizonytalanságot szül, és nem tudni, ki lesz a következő, akinek nekiront. Most az autóiparban akar nekimenni Amerika vélt és valós ellenségeinek, és a német autóipari kitettsége miatt számítások szerint ez Magyarországnak is eléggé fájni fog.

Donald Trump évek óta azt hangoztatja, hogy a kínaiak tisztességtelen eszközökkel elveszik az amerikai ipari munkahelyeket, ám megfelelően kemény ellenlépésekkel megmenthető országa ipara. Ennek keretében nemrég kemény gazdasági büntetőintézkedéseket lengetett be Kínával szemben, amelyek elsőre olyan jól sikerültek, hogy kis híján bedöntötték az egyik legnagyobb kínai telekomcéget, a ZTE-t, amelyet az amerikai hatóságok nemzetbiztonsági kockázatnak tartanak.

Ám a győzelem kapujában Trump közölte, hogy azért ezt mégsem akarja, és most éppen mindent megtesz, hogy megmentse a veszélybe került kínai munkahelyeket. Ezért pedig még saját kormányával és az amerikai törvényhozással is hajlandó szembemenni. Miközben pedig a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő kínai cég megmentésén fáradozik, éppen arról beszél, hogy szövetséges országok, például a németek, japánok és koreaiak autóexportja nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet Amerika számára.

A fenti epizód jól érzékelteti, hogy mekkora komédiába fordultak a világgazdasági és világkereskedelmi rendszerrel kapcsolatos viták. Ezek pedig Magyarország számára is fontosak, hiszen hazánk a gazdaság méretéhez viszonyítva a világ egyik leginkább kereskedelemfüggő gazdasága, más szóval a hazai jólét jelentős mértékben függ az itt termelő, sok tízezer embert foglalkoztató multiktól.

Azt pedig, hogy a multik hova viszik az új gyáraikat, illetve hol bővítenek vagy zárnak be meglévő üzemeket, erősen befolyásolja, hogy Trump, a kínaiak és az EU mit kavarnak a következő hónapokban-években. Olyannyira igaz ez, hogy a legpatinásabb német gazdaságkutató intézet, az Ifo számításai szerint...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.