2018. június 5., kedd

A SZÜLEINK IDEJÉBEN MÉG IGAZSÁGTALANOK, DE LETISZTULTAK VOLTAK A CSALÁDON BELÜLI VISZONYOK - SZÉL DÁVID

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió, Kovács M. Veronika
2018.06.04.


Berögzült nemi szerepekről, a szülői kontroll fontosságáról és az elengedésről is beszélt a Reggeli gyors vendége, Szél Dávid. A családi és párkapcsolati tanácsadó szakpszichológus szerint ma a nőknek és férfiaknak egyaránt sokféle, sokszor egymásnak ellentmondó szerepben kellene helytállni, ami gondokat okozhat a párkapcsolatokban, megváltoztathatja a kapcsolaton belüli viszonyokat. Az Apapara és a Lelki betevő című blogok szerzője szerint ha a társadalom reagálna a családon belüli szerepek elmozdulására, akkor a politikának reflektálnia kellene erre a jelenségre, de egyelőre nem efelé megy a dolog, hanem arra, hogy a nők szüljenek több gyereket.

Mit jelent a férfi emancipáció? – kérdezte Szénási Sándor arra a bemutatkozásra hivatkozva, amely szerint a szakpszichológus egyik fő törekvése a férfiak emancipációja.

„Ez egy kétirányú folyamat” – válaszolta Szél Dávid – „nem lehet csak az egyik nemmel foglalkozni, illetve ezeket össze kellene hangolni a másik nem törekvéseivel is. Ezért is fontos lenne, hogy a férfiak vagy az apák is vegyék ki a részüket a családi feladatokból és ezek ne anyai vagy női privilégiumok legyenek.”

A hetvenes évek óta nem változott a helyzet

Szénási Sándor felvetette, hogy az aktívabb apai szerepvállalás ma már nem ritka, de a szakértő ezt cáfolta, szerinte ez még mindig csak egy nagyon szűk rétegre jellemző. A szakpszichológus úgy vélte, a hetvenes évek óta nem sokat változott a helyzet, az akkor rögzült nemi szerepek ellen nehéz bármit is tenni. „A kérdés az, hogy amikor egy nő ugyanúgy nyolc-tíz órát dolgozik, mint egy férfi, akkor miért ő végzi az otthoni, családi teendők nagy részét.”

Nem csak én vagyok ügyetlen

A blogokról beszélgetve a szakértő elmondta, gyerekkora óta érzékeny az egyenjogúság témájára, és bár édesanyja és a nagymamája is pszichológus, írásai nem szakmai elemzés keretében mutatják be a gyerekek életét. „Amikor a feleségem terhes lett, a saját szórakoztatásomra elkezdtem írni egy kispapa blogot. Ez ugyan megszűnt a gyerek születésével, de hamarosan egy másik helyen Apapara címmel gyűlni kezdtek a mostani írások.”

A blogger elmondta, gyereknevelés szempontjából egy könyvet talált hasznosnak. Ez kérdéseket vetett fel, amelyeket aztán többféle módon megválaszolt, vagyis elmondtA, milyen következményei lehetnek az egyes döntéseknek.

Abban bízom, hogy az én blogom is annyira felszabadító, mint ez a könyv, hogy aki olvas az ügyetlenkedéseimről, rájön, nincs egyedül.”



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.