2018. június 29., péntek

NYERS REZSŐ ÉS A BALLIBERÁLIS ÉRTELMISÉG

MÉRCE
Szerző: PANKASZ ANDRÁS
2018.06.29.


A múlt héten elhunyt Nyers Rezső és az általa megszervezett „reformközgazdász” világ a magyarországi balliberális gondolkodásmód egyik legfontosabb előzménye volt. Azt, hogy a rendszerváltás baloldali értelmiségének nagy része a piaci folyamatokra máig mint természettudományos törvényekre tekint, és ezáltal minden más szakpolitikát csak ennek alárendelve tud elképzelni, a Nyers által koordinált új gazdasági mechanizmus alapozta meg. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon az értelmiség egy széles körében megkérdőjelezhetetlenné vált a közgazdaságtannak a piaci folyamatok védelmére való leszűkítése, valamint az ennek jegyében cselekvő szakértői kormányok aktív támogatása.

Nyers Rezső, a reformközgazdász

Múlt szombaton, 95 évesen hunyt el Nyers Rezső, aki kétségtelenül az egyik legfontosabb alakja volt a Kádár-korszaknak. Abba a generációba tartozott, amelynek politikai pályafutása átívelt a szocializmus teljes negyven évén. Már 1945 előtt részt vett a szociáldemokrata mozgalomban, 1989 után pedig ő lett az akkor újonnan megszerveződött Magyar Szocialista Párt első elnöke. Az államszocializmus megszervezése a kezdeti években szakértőhiánnyal küzdött, így a húszas éveiben járó generáció hamar államtitkári és miniszteri pozíciókban találta magát. A végig szociáldemokrata Nyers kezdetben a mezőgazdaság fejlesztésével foglalkozott, karrierjében a nagy ugrást azonban az hozta meg, amikor rövid idejű pénzügyminiszterségét követően 1962-ben kinevezték az állampárt Központi Bizottságának gazdasági kérdésekért felelős titkárává. Ez jelentette akkoriban a legfontosabb gazdaságirányítási pozíciót az országban.

Nyers, aki egy rendkívül megnyerő, művelt, integratív személy volt,
a KB titkáraként egy informális gazdaságpolitikai fórumot szervezett maga köré, ahol heti rendszerességgel egyeztetett a korszak legfőbb gazdaságpolitikusaival, közgazdászaival. Az így kialakított tapasztalatok alapján1964 végétől több mint száz közgazdász bevonásával előkészítette az 1968-ban elindított új gazdasági mechanizmust.

Nyers személyiségéről vélhetőleg sok elismerő írás fog születni a napokban, kétségtelenül rászolgált. Jelen írás azonban munkásságának legfőbb eredményét, az új gazdasági mechanizmust és a köré szerveződő ún. reformközgazdászokat és szakértelmiséget kívánja kritikailag értékelni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.