2018. december 20., csütörtök

NAGYJÁBÓL UGYANAZT GONDOLJUK A FOCISTÁKRÓL ÉS A POLITIKUSOKRÓL, MINT A DROGKERESKEDŐKRŐL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.12.19.


A KSH 2016-ban végzett „kis népszámlálása” során mérte fel, mit tartanak a magyarok az egyes foglalkozások társadalmi presztízséről, az eredményeket nemrég tették közzé. Ennek alapján az egészségügyi szakmákat övezi a legnagyobb megbecsültség a magyar társadalomban. Éles ellentét feszül a hasznosság és a magas kereset megítélése között. 

A leginkább túlfizetettnek tartott foglalkozások listájának élén a drogkereskedőket, a futballistákat és a politikusokat találjuk.

Harminc éve nem készített a foglalkozások presztízséről szóló felmérést a KSH, amely a két évvel ezelőtti úgynevezett mikrocenzus során ismét rákérdezett erre. Összesen 173 foglalkozást állított sorrendbe a 43 ezer megkérdezett (az eljárás módszertanáról a KSH szintén részletesen beszámol).

A társadalmi tekintéllyel, ranggal leírható presztízs összetevői a kereseti lehetőség, a hatalom és befolyás, a tudás (illetve hogy mennyit kell tanulni egy bizonyos foglalkozás betöltéséhez), a társadalmi hasznosság és a divatosság. Az egyes kategóriák eredményét külön-külön is elemzi a KSH kiadványa. Az általános presztízs meghatározó jellegzetessége a tudás és a hatalom, ezeknek majdhogynem determinisztikus az összefüggése a magas általános presztízzsel a kutatók megállapítása szerint.

A presztízsrangsor első tíz helyéből négyet egészségügyi foglalkozások töltenek be:
kórházigazgató
egyetemi rektor
sebész
gyermekorvos
egyetemi oktató
bankelnök
főügyész
bíró
körzeti orvos
gyárigazgató

Így tehát a presztízslista élén az egészségügyhöz, az oktatáshoz, az igazságszolgáltatáshoz és a gazdasági élethez kapcsolódó, magas szakképzettséget igénylő foglalkozások találhatók...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.