2019. február 24., vasárnap

SZINTE BIZTOSAN TÖRVÉNYT SÉRT FIDESZES MÉDIAALAPÍTVÁNY, DE A HATÓSÁG NEM LÁT PROBLÉMÁT

G7
Szerző: KASNYIK MÁRTON
2019.02.22.


Egy jogi kiskapuval próbálták meg elérni, hogy a törvényben rögzítettnél több rádiója lehessen a kormányközeli médiatermékeket tömörítő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA), de porszem került a gépezetbe. Emiatt a szervezet most csak akkor nem sért jogszabályt, ha nagyon kicsavarva próbáljuk értelmezni a Fidesz által alkotott médiatörvényt. Az üggyel szinte biztosan több állami hatóságnak is lenne dolga, mégsem vizsgálódik senki.

A KESMA tavaly év végén vált a kormánysajtó központi szervezetévé azzal, hogy a Fidesz-közeli vállalkozók több tízmilliárd forint értékben adtak át különböző médiatermékeket az alapítványnak. Ennek a tranzakciónak a keretében került a szervezethez az országosan fogható, korábban Andy Vajna üzleti köréhez tartozó Retro Rádió, az előzőleg Szíjj László által birtokolt alföldi Gong Rádió és balatoni Part FM, illetve a Magyar Időkkel szimbiózisban élő Karc FM.
A gond csak az, hogy ennyi rádiót egyetlen piaci szereplő nem birtokolhat. A médiatörvényben ugyanis próbáltak gátat szabni a túlzott piaci koncentrációnak, és ennek érdekében a jogszabályba belekerült, hogy egy tulajdonos egyidejűleg
- egy országos analóg vagy
- két körzeti és négy helyi analóg lineáris rádiós médiaszolgáltatás, vagy
- tizenkét helyi analóg lineáris rádiós médiaszolgáltatás végzésére rendelkezhet jogosultsággal.

Országosnak azt a rádiót nevezzük, amely az ország lakosságának legalább felét eléri, míg a körzeti adások legalább félmillió, a helyiek ennél kevesebb, de minimum százezer embert érnek el.

A felajánlások után a KESMA-nak pedig az országos csatornája (Retro Rádió) mellett két körzeti (Gong és Karc FM), illetve egy helyi rádiója is lett, ami teljesen ellentmond a fent említett törvényi előírásnak.

Igen ám, de a médiatörvényben van egy kitétel, miszerint a tematikus csatornáknál a fenti korlátozás nem érvényesül. A Retro Rádió pedig még a tulajdonosváltás előtt kérvényezte, hogy tematikus adóvá válhasson, amit a kormányzati akarattal szemben nem túl sok ellenállást mutató Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), illetve annak ügydöntő szerve, a Médiatanács októberben engedélyezett is.

A probléma mindössze annyi, hogy a nyilvánvalóan a törvény megkerülését célzó lépés kifundálója valószínűleg félreértette a jogszabályt. Amihez nagyban hozzájárul, hogy a vonatkozó bekezdés nagyjából annyira kétértelmű, mint János esztergomi érsek híres mondata Gertrudis királyné meggyilkolásáról*...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.