2019. február 24., vasárnap

NEM AZ ÜZLETI SIKER NETOVÁBBJA, AMIT AZ MNB-S ALAPÍTVÁNYOK EDDIG ÖSSZEHOZTAK

HVG ONLINE
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2019.02.24.


Négy év alatt 5,3 százalékkal sikerült megnövelniük 266 milliárd forintos kezdőtőkéjüket.

A görög panteonban a bölcsesség és a jog istennője Pallasz Athéné, Matolcsy György jegybankelnök alapítványi birodalmában viszont inkább az a nagymama, aki már mindenét odaadta a gyerekeinek, a maradék pénzére pedig az unoka tenyerel rá. A Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné-alapítványai 6,7 milliárd forintot tartanak hitelfedezeti számlán az MKB Bankban – tudta meg a HVG az alapítványok tulajdonában álló és a vagyonukat kezelő Optima Zrt.-től. Az összeg a budai Postapalota felújítására 2016-ban az Optima leánya, az Optimum-Penta Kft. által felvett hitel óvadékaként szolgál.

A Penta 2016-ban vette meg a Széll Kálmán tér fölé magasodó Postapalotát 22,3 millió euróért (mai árfolyamon 7,1 milliárd forintért), miután az alapítványok – 2031-ben lejáró vállalati kötvények formájában – 7,8 milliárd forintot tettek a cégbe. Az MNB 2018 júniusában jelentette be, hogy a 22,1 millió euró értékű felújítás után 45,3 millió euróért „tulajdonába kerül” az épület. A Postapalotára két hónappal később 11,2 milliárd forint értékű jelzálogot jegyeztek be az MNB nevére. Papíron az ingatlan még mindig a Penta tulajdonában van, az adásvétel a „zárási feltételek bekövetkeztével” válik véglegessé – közölte a jegybank a HVG-vel.

Ezekkel a manőverekkel az alapítványok új értelmet adnak a sikeres ingatlanbiznisz fogalmának: a Penta az alapítványoktól kapott kvázi kölcsönből vette meg a Postapalotát, az alapítványok kezességével felvett hitelből újítja fel, majd a felújított épületet eladja a jegybanknak, ahonnan az alapítványok a pénzüket eredetileg kapták. Avagy az Optima megfogalmazásában: „Az alapító által juttatott vagyont az alapítványok körültekintő kockázatvállalással kezelik oly módon, hogy biztonságos befektetéssel a lehető legmagasabb hozamot érik el.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.