2020. március 24., kedd

OECD: ÚJABB MARSHALL-TERVRE LENNE SZÜKSÉG A JÁRVÁNY UTÁN A GAZDASÁG VISSZAÁLLÍTÁSÁHOZ

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2020.03.23.


Évekbe telik majd, mire a világ gazdasága helyreáll a koronavírus-járvány után. Hiba lenne azt gondolni, hogy az egyes országok gyorsan összekapják majd magukat a járvány elvonulása után – mondta a BBC-nek Angel Gurría, az OECD főtitkára. Gurría szerint már az is túlságosan optimistának látszik, hogy a világ gazdaságának a növekedése akár a 1,5 százalékot, vagyis a járvány kitörése előtt kalkuláltnak a felét elérhetné – ez volt az OECD hivatalos előrejelzése három héttel ezelőtt.

Amellett, hogy az érintett országokban részlegesen vagy szinte teljesen leáll a termelés, ami az egész világ gazdasági ellátórendszerét érinti, a fogyasztás ugyancsak drasztikusan visszaesik világszerte. A vírus megfékezésére hozott intézkedések teljesen befagyasztják a gazdaságot, és a kilábalás nem lesz sem automatikus, sem pedig magától értetődő – olvasható az OECD közleményében.

A legsürgetőbb cél, hogy minimálisra csökkenjen a halálozások száma. Ugyanakkor a világjárvány nyomában járó gazdasági válság évekre megbénítja majd az egyes társadalmakat.

Miközben nehéz lenne megjósolni, hogyan befolyásolja majd a járvány a munkaerőpiacot vagy az egyes cégek veszteségeit, az OECD főtitkára szerint az már bizonyosnak látszik, hogy a világ legfejlettebb és legbiztosabb lábakon álló gazdaságai is beleroppannak majd a járványba, és a recesszióból hónapokig, évekig nem fognak tudni kilábalni. Az amúgy is bizonytalan gazdaságokban pedig nagyobb válság jöhet, mint amely a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások után vagy a 2008-as recesszióban tapasztalható volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.