2020. március 24., kedd

„A JÁRVÁNY ÜRÜGYÉN, A FIDESZ KORLÁTLAN HATALMAT SZEREZ! EZ MÁR NYÍLT DIKTATÚRA"

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.03.24.


„A kormány korlátlan időre akarja megszerezni a hatalmat, amire a vírusjárvány kiváló alkalmat ad” – nyilatkozza a Hírklikknek Vörös Imre jogtudós. Ha nem így lenne, akkor a ma meglévő egészségügyi- és katasztrófavédelmi törvények alapján kezelnék a válsághelyzetet, próbálnák visszaszorítani a járványt. Az egykori alkotmánybíró úgy látja, hogy most ugyan csak arról szól a parlamenti vita, hogy meghozzák a felhatalmazási törvényt, de az egész meg van hintve járőröző, géppisztolyos katonákkal. Tehát a kormány nagyon veszélyes útra lépett. Figyelemkeltésül egy értelmiségi csoport elindított egy petíciót, amelyet tízezrek írtak alá. Vörös Imre, az akadémia rendes tagja interjút adott portálunknak.

Professzor úr, megnyugodott-e, hogy a felhatalmazási törvény, amely a kormánynak korlátlan hatalmat biztosítana, végül az ellenzék ellenszavazata miatt nem ment át?

– Csak a soron kívüli tárgyalást sikerült megakadályozni, hiszen a jövő héten rendes eljárásban már elfogadhatják majd a törvényt. A néhány napos halasztás nem változtat a tartalmi aggályaimon, tehát semmi megnyugtatót nem látok. Úgy tűnik, hogy végig akarják vinni, korlátlan időre akarják megszerezni a hatalmat, amire a vírusjárvány kiváló alkalmat ad. Ahogy annak idején Hitlernek a Reichstag felgyújtása jött kapóra – ha csak nem ő csinálta –, úgy a mi kormányunknak a világjárvány teremtett alkalmat arra, hogy illegitim módon bebetonozza magát a hatalomba. Ahogy látom, fel akarják oldani a mostani szabályozást – amely elvileg a járványhelyzet kezelésére vonatkozik –, és egy általános, a vírushelyzettől teljesen független, korlátlan felhatalmazást szeretnének szerezni a hatalom rendeleti úton történő gyakorlására. Ez engem nagyon zavar...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.