2020. november 26., csütörtök

RITKA KINCSEKKEL TELI BARTÓK-ADATBÁZIST TETT KÖZZÉ A ZENETUDOMÁNYI INTÉZET

QUBIT
Szerző: QUBIT.HU
2020.11.26.


„Népzene Bartók műveiben” címmel adatbázist hozott létre a Bartók Archívum, amelyben a Bartók Béla gyűjteményében szereplő tízezer népi dallam teljes forrásanyagát, fonográffelvételeket és ezek írásban rögzített változatát is közzéteszik. Az adatbázisba már elkezdték felölteni az anyagokat, de az még nem teljes – írta csütörtöki közleményében az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH).

A már működő adatbázis része egy kiváló interaktív térkép is, ahol a feltüntetett településre, például Tápiószelére kattintva nemcsak meghallgathatjuk, hogy mit énekelt Vas Zsófi 1906-ban a népdalgyűjtőnek, hanem láthatjuk a dal Bartók zeneműveiben tovább élő változatait is, kottákkal és összehasonlító kottákkal, Bartók feljegyzéseivel együtt.

Az ELKH BTK Zenetudományi Intézet által létrehozott adatbázis alapjául Lampert Vera jegyzéke szolgált (Népzene Bartók műveiben: A feldolgozott dallamok forrásjegyzéke, Budapest, 2005.), és igyekeznek benne közzétenni a különböző nemzetiségű népi dallamok teljes forrásanyagát, ezáltal feltárni azt a népzenei hátteret, amely Bartók alkotói fantáziáját megragadta – írta a közleményben Biró Viola, az ELKH BTK Zenetudományi Intézet tudományos munkatársa...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.