2020. november 26., csütörtök

KARÁCSONY: ÉLET-HALÁL KÖZÖTT VAGYUNK PÉNZÜGYI SZEMPONTBÓL

KLUBRÁDIÓ
Szerző: BOLGÁR GYÖRGY
2020.11.25.


A fővárosnak eleve pokoli nehéz lesz a következő éve, az iparűzési adó visszaesett, az elvonást három és félszeresére emelte a kormány. „Élet és halál között vagyunk pénzügyi szempontból” – fogalmazott Karácsony Gergely. A hulladékgazdálkodás és az elektronikus fizetési rendszer koncesszióba adásáról azt mondta: szerinte egy vesztét érző kormány szokott privatizálni, mert ha a választás előtt átjátsszák ezeket magáncégeknek, akkor ott talán jobban biztonságban vannak.

További feladatokat vesznek el

Újabb módosítót nyújtott be a kormány, amellyel a hulladékgazdálkodást is elveszik a fővárostól. Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta: a főváros derekasan helytáll a küzdelemben, tekintve, hogy a választás óta az állami kukaholding nem fizeti ki az FKF-nek a budapestiek által befizetett szemétdíjat a munkára, amit elvégez. Nem arról van szó, hogy az állam elveszi az önkormányzatoktól a feladatot, és magához delegálja, hanem arról, hogy elveszi és magánszolgáltatónak adja.

Hasonló privatizációt akarnak az elektronikus fizetés rendszerénél is; aki parkol vagy autópálya-matricát vesz, az tudja, hogy minden fizetésből jelentős részt lecsippent a nemzetinek nevezett mobil díjfizetési rendszer. A főpolgármester úgy véli, mivel az Európai Bíróság szerint jogsértő ez a jogszabály, ezért most hoznak egy másikat, amely kőbe vési ezt a monopóliumot. Az önkormányzatok el tudnak látni bizonyos feladatokat, a fővárosi is sokat dolgozott azon, hogy saját elektronikus jegyrendszere legyen, vagy hogy a parkolásnál ne kelljen a befizetett forintok egy részét az említett szolgáltatónak adni, és a szemétszállítást is képesek ellátni.

Hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy ezeket államosítják, hiszen azt lehet tudni, hogy állam "fejre áll" ezekkel a feladatokkal, az oktatásban és az egészségügyben is látható a minőségromlás. Szerinte egy vesztét érző kormány szokott privatizálni, mert ha a választás előtt átjátsszák ezeket a koncessziókat magáncégeknek, akkor ott talán jobban biztonságban vannak, mert az államot a mindenkori kormány képviseli.

Iparűzési adó

Az elmúlt tíz év nem arról szólt, hogy a józan ész, a szakmai érvek vagy a társadalmi ellenállás eltéríti a kormányt azoktól a javaslatoktól, amelynek nem nyilvánvalóan a köz érdekét szolgálják. Azt mondta, ő is unja, hogy erről kell beszélni, de tény: a fővárosi és a kerületi önkormányzatok „gyakorlatilag az iparűzési adóból élnek”, ebből látnak el minden közszolgáltatást, működtetik a tömegközlekedést is, ha ezt elveszik, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy „egyáltalán mi végre vagyunk még a világon”.

Felhívta a figyelmet: a vállalkozások az iparűzési adót a bevételeik alapján fizetik, és ha a válság hatására csökken a bevételük, akkor az adóból befolyó összeg is csökken. A fővárosnak eleve pokoli nehéz lesz a következő éve, az iparűzési adó visszaesett, az elvonást három és félszeresére emelte a kormány. „Élet és halál között vagyunk pénzügyi szempontból” – fogalmazott Karácsony Gergely. Az iparűzési adó elvonása jelent 10-20 milliárd forint segítséget a budapesti vállalatoknak, de az európai uniós mentőcsomagból 2800 milliárdhoz juthatna Magyarország, ezt viszont dacból elutasítja a kormány.

Takarékossági csomag Budapesten

A főpolgármester közölte: a probléma nagysága nem mérhető össze azzal, amit meg tudnak spórolni. Azért csinálják, mert ez erkölcsi kötelesség ebben a helyzetben, minden közszereplőnek át kell gondolnia a nem nélkülözhetetlen költségek csökkentését. Szeretnék megmutatni, hogy a közpénz nem veszíti el közpénz jellegét attól, hogy egy fővárosi önkormányzati cég gazdálkodásában van. Ha nem javul a gazdasági helyzet és/vagy a kormány nem vonja vissza az elvonásokat, akkor a 2022-es évben is tudnak működni, ha nem, akkor nem nagyon látja, hogy tudnak működni.

A kormány azzal jött, hogy a fővárosnak több mint százmilliárd forintja van állampapírokban. Nem lehet-e ezekből leállítani egyes beruházásokat? – kérdezte műsorvezetőnk. Karácsony Gergely közölte: a Fidesz „papagájkommandója” azt a helyzetet használja ki, hogy az önkormányzatok gazdálkodása elég bonyolult. A bevételeik meg vannak címkézve, és ha valaki belenyúlna, hogy az egyik sorról áttegyen pénzt egy másik sorra, akkor az bűncselekményt követne el. Ha van például egy EU-s fejlesztési projektre adott mennyiségű pénz a fővárosi önkormányzat számláján, azt csak az adott fejlesztésre fordíthatják, másra nem, nem lehet belőle például kifizetni a buszvezetők bérét. A legjobban működő hazugság az, amiben megvan az igazság szikrája, ezzel operál a kormány – vélekedett.

Stadion

A Kúria engedélyezte népszavazás megtartását a dél-pesti atlétikai stadionról, bár a veszélyhelyzet miatt ez biztosan nem mostanában lesz. Erre Karácsony Gergely azt mondta, a stadion „nem a szívügyük”, de azért egyeztek bele a megépítésébe, mert így kapott a város támogatást fontos egészségügyi fejlesztésekre. De a népszavazás arról szól, hogy nem a pártok döntenek, hanem az emberek, ezért minden demokratikus eszközt támogatni kell, amelyen keresztül kifejezhetik akaratukat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.