2020. december 26., szombat

AZ OTTHONI MUNKAVÉGZÉS HASZNOT HAJT A CÉGEKNEK – A DOLGOZÓKAT MIKOR KOMPENZÁLJUK?

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2020.12.26.


Az Európai Unió adatai szerint a koronavírus-járvány első hulláma idején az uniós munkavállalóknak nagyjából harmada dolgozott otthonról. Hazánkban ez az arány 34.7 százalék volt, de Belgiumban például a 65 százalékot is meghaladta a home office-ból dolgozók aránya.

Bár ez a munkaforma a járvány előtt is létezett, a COVID-19 villámgyorsan megnövelte annak elterjedését, miközben a dolgozókat védő jogszabályi környezet a legtöbb helyen nem érte utol ezt a gyors változást.

A távmunka lehetősége járványvédelmi szempontból kétségtelenül kiváltságnak tűnhet, hiszen a lehetőséget teremt a távolságtartásra, ellentétben a fizikai jelenlétet követelő munkakörökkel, legyen szó bolti eladókról, gyári munkásokról vagy egészségügyi dolgozókról.

Ám ha valaki már beszélgetett otthonról oktató pedagógussal, vagy a főnöke által munkaidőn kívül hívogatott irodai dolgozóval, akkor azért az otthoni munkavégzés megítélése is árnyaltabbá válik.

A tavaszi hullám idején, amikor először merült fel egyes ágazatok tömeges távmunkára állásának lehetősége, sok munkáltató ódzkodott ettől a megoldástól, attól tartva, hogy elveszítik ellenőrzésüket az alkalmazottak fölött, akiknek emiatt csökken a termelékenységük. A kérdést érintő tudományos kutatások azonban csak részben támasztják alá a főnök félelmeit: egy 2014-es kutatás például a call centeres dolgozók esetében megállapította, az otthoni munkavégzők termelékenysége nemhogy csökkent, egyenesen növekedett az irodából dolgozó kollégáikhoz képest, más kutatások azonban a cégek közötti termelékenységi szakadék szélesedését figyelték meg. Más szóval a munkaerő menedzsmentjének módszereitől függően egyes cégeknél tovább nőtt, másoknál pedig tovább csökkent a termelékenység.

Bár az utóbbi időben készült közvélemény-kutatások szerint a dolgozók többsége szeretné, ha a szélesebb távmunka-lehetőségek a járvány után is kitartanának, ez a munkaforma elsődlegesen mégiscsak a munkáltatóknak kifizetődőbb, két szempontból is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.