2021. szeptember 6., hétfő

ÚJSZERŰ MAGÁNOSÍTÁS: SAJÁTOS PRIVATIZÁCIÓKBA KEZDETT A KORMÁNY - A BEVÉTEL NÉLKÜLI ÜGYLETEK NYERTESE MÉSZÁROS LŐRINC ÉS KÖRE.

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2021.09.06.


A kormány az elmúlt két évben több, mint 1500 milliárd forintos állami vagyonról mondott le, azokat ingyen rakta különböző közalapítványokba, illetve kisebbségi részesedés fejében például bankholdingba. A legutóbbi akció nyomán a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó, a tőzsdén is jegyzett 4iG Nyrt. szerezheti meg az 100 százalékos állami tulajdonban lévő Antenna Hungária (AH) Zrt. többségét - jelentette be reménybéli vevő. Az AH alaptevékenységét tekintve műsorszórással, informatikai szolgáltatással foglalkozik, illetve nem elhanyagolható módon a Telenor Magyarország Zrt. 25 százalékos tulajdonosa. 2019-ig szó sem volt arról, hogy a kormány akár egy, akár több céget értékesítene az állami portfólióból. A készülő tranzakcióról az állam hallgat, a vevő, a 4iG Nyrt. adott ki közlemény.

A piac mindenesetre készpénznek vette a 4IG Nyrt. és az Antenna Hungária közös közleményét, ami szerint a felek "az állami és a magántőke egyesítésévvel" egy telekommunikációs holdingot hozzanak létre. Az Orbán-kormány az elmúlt években felfedezte az állami cégek és a magántőke együttműködésének állítólagos előnyeit, azzal az apró megszorítással, hogy a magántőke alatt túlnyomó többségben Mészáros Lőrincet, illetve a hozzá köthető pénzügyi köröket kell érteni.

Az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése után a erőteljes reprivatizációs programot indított el, mind több területről igyekeztek kiszorítani a multikat – bankszféra, közműszolgáltatás, étkezési jegypiac, energetika –, van ahol több, van ahol kevesebb sikerrel. A reprivatizáció részeként került újra állami tulajdonba a Mol egy része, az Antenna Hungária vagy épp a Budapest Bank. A gazdaságpolitikai kurzus 2019 után változott meg, amikor is az önkormányzati választásokon először tört meg a Fidesz hatalmi hegemóniája. Az addig az állami vagyon gyarapítására, az erős állam ethoszára hivatkozó kormány megállapodást kötött a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bankkal, illetve szintén Mészáros és Vida József uralta Takarékbankkal a Magyar Bankholdig létrehozásáról. Ehhez a kormány a Bankholdingba apportálta a Budapest Bankot – vagyis privatizálta – úgy, hogy a bankholdingban az állami részesedés mértéke 30,4 százalék lett, míg a többségi tulajdoni rész felett a Mészároshoz-Vida páros érdekeltségeihez került. Megfordítva, az állam elveszítette a 200-220 milliárd forintot érő BB feletti ellenőrzést, cserébe kisebbségi részesedést kapott egy NER-Bankban. A sajátos bankprivatizációból az államnak egyetlen fillér bevétele sem származott erre csak akkor kerülhet sor, ha majd Bankholdig kisebbségi részét sikerül értékesíteni, már ha lesz rá vevő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.