2022. január 17., hétfő

MENNYIRE VÉDHETŐ KI A DRÁGULÁS? - AZ EGYES TERMÉKEK ÁRA KÖZÖTT BOLTONKÉNT KÉT ÉS FÉLSZERES IS LEHET A KÜLÖNBSÉG

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.01.17.


Úgy tűnik, a megugrott infláció tartósabban is velünk maradhat (még a néhány cikkre bevezetendő stoppolt ár mellett is). Az Azénpénzem.hu a KSH hivatalos áraival számolva modellezett két vásárlói kosarat, amiből kiderült, a drágulás ugyan teljesen nem úszható meg, de alkalmazkodással a mértéke csökkenthető.

Minden várakozással szembemenve a decemberi infláció elérte a novemberi csúcsot, vagyis 7,4 százalék volt. A áremelkedés várt lassulásának elmaradását az elemzők az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek meglepően jelentős drágulásával magyarázzák. Közben az úgynevezett maginfláció a novemberi 5,3 százalékról decemberre 6,4 százalékra emelkedett.
Az elemzők többsége látja úgy, hogy az inflációra kockázatot jelentenek a jelentős béremelések, a bérköltségek érdemi növekedése, a lakosság többletjövedelmei miatt várható keresletélénkülés is. A kormány tehát – tesszük már mi hozzá – miközben „vészintézkedik” (igen meglepő módon árstoppol), ezerrel fűti a drágulást.
Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője hangsúlyozta, hogy az erőteljes inflációs nyomást alátámasztja az is, hogy a változékony élelmiszer- és energiaárak, valamint a hatósági árak nélkül számolt maginfláció ilyen jelentősen gyorsult. A mostani kilátások alapján Németh 5,5 százalékos éves átlagos inflációra számít 2022-ben. Az ING jelenlegi előrejelzésében 5,6-5,7 százalékos idei drágulás szerepel. A vártnál jóval szélesebb körű és meredekebb áremelkedések hatására a Takarékbank az idei inflációs várakozását 5 százalékról 5,5 százalékra emelte...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.