2022. január 17., hétfő

TÚL A CSIRKEFARHÁTON – VILÁGSZERTE TARTÓS INFLÁCIÓT HOZHAT AZ ELSZABADULT FOGYASZTÁS ÉS A ZÖLD ÁTÁLLÁS

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2022.01.17.


Noha a hazai infláció a választás előtti osztogatás miatt a magasabbak közé tartozik nemzetközi összevetésben, nagyobb részben nem belső okok, hanem globális folyamatok eredménye. Ezek a folyamatok pedig tovább velünk maradhatnak, mint reméljük. Míg tavaly úgy tűnt, a járvány miatti átmeneti jelenség lesz az infláció, egyre többen figyelmeztetnek, hogy tartósabb hiánygazdaságra rendezkedhet be a világ. Noha a világgazdaság már többet termel, mint a COVID előtt, az emberiség még többet akar fogyasztani, ráadásul kisebb karbonlábnyommal – ez pedig nem megy.


Az elszabadult infláció uralta a magyar politikát az elmúlt héten: a benzin és a gázolaj árának őszi maximalizálása után a kormány néhány alapvető élelmiszerre – köztük a csirkefarhátra – is hatósági árat vezetett be. Az ellenzék úgy értékelte a fejleményt, hogy azzal a kormány elismerte gazdaságpolitikájának csődjét, hiszen az az Európai Unió egyik legmagasabb inflációs rátájához vezetett. Eközben Orbán Viktor miniszterelnök rádióbeszédében arról beszélt, hogy ha tehetné, megállítaná az inflációt az országhatáron, vagyis arra tett kísérletet, hogy alapvetően külső okokkal magyarázza a fogyasztói árak elszabadulását.

Novemberben 7,5 százalékra rúgott Magyarországon az infláció, ami 14 éves csúcsot jelent, ráadásul az elemzői várakozásokkal ellentétben decemberben sem csökkent, hanem lényegileg változatlan maradt. Ugyanakkor alapvetően elmondható, hogy minden fejlett gazdaság komoly inflációval küzd: az Európai Unióban átlagosan 5,2 (és azon belül az eurózónában is 4,9), az OECD országokban pedig 5,8 százalékkal emelkedett novemberben a fogyasztói árindex...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.