2022. február 11., péntek

A MAGYAR GAZDASÁG KILÁBALT A VÍRUSBÓL, DE TOVÁBBRA IS BETEGESKEDIK

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2022.02.11.


„Ha szigorúan a világgazdaság oldaláról közelítjük a pandémia hatását, akkor megállapíthatjuk, hogy a gazdaság túl van a válságon. A világgazdaság teljesítménye a múlt év végére némileg meghaladta a járvány kitörését megelőző szintet” – fejti ki véleményét a gazdasági folyamatok év végi alakulásáról Katona Tamás közgazdász professzor. Hozzáteszi, ez a megállapítás csupán a GDP-index növekedését nézve helytálló, a nemzetközi folyamatokban még sok problémával kell megküzdeni. Ezek közül a kontinenseken átnyúló kereskedelmi láncok nehézkes működését említi, amely az ipari növekedés korlátját képezi, de ide sorolja az energia- és nyersanyaghiány miatt bekövetkezett drasztikus áremelkedési hullámot is.


A világgazdaság a rendelkezésre álló adatok alapján, a 2019-es évi 2,8 százalékos bővülés után 2020-ban 3,1 százalékkal zsugorodott. A Nemzetközi Valutaalap szakértői ezen belül jelentős különbségekre mutatnak rá a fejlett országok és a fejlődő világ gazdasági állapota között: amíg az előbbi csoport egyesített bruttó hazai terméke 2020-ban 4,5 százalékkal, addig az utóbbié csupán két százalékkal esett vissza. A múlt évben fordulat történt, a globális gazdaság teljesítménye elérte a pandémia előtti szintet; a jelenleg rendelkezésre álló, bár részben még csak becsült adatok alapján, az országok egyesített, bruttó hazai termék-volumene 5,9 százalékkal nőtt. Az ütemkülönbség a múlt évben is szembetűnő volt, a fejlett országok gazdasági teljesítménye öt, míg a fejlődőké 6,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A professzor felhívja a figyelmet: az IMF ez évre szóló prognózisa mérsékelten optimista. A fejlett országok gazdasága a jövő évben várhatóan visszatér a válság előtti trendhez. Az előrejelzés szerint a világgazdaság ebben az évben 4,4, 2023-ban 3,8 százalékkal bővülhet. A fejlett országok esetében a jelenlegi prognózisok e két évben 3,9, illetve 2,6 százalékos bővüléssel számolnak. Kedvezőek az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió növekedési kilátásai is, a korábbinál azonban kedvezőtlenebb helyzetben van Kína gazdasága. Az ázsiai térségben jól alakul a koreai gazdaság, de különlegesen jó kilátásai Indiának vannak, ahol a GDP az idén akár kilenc százalékkal is nőhet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.