2022. március 22., kedd

ORBÁN KETTŐS JÁTÉKA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.03.22.


Miközben Európában a legtöbb jobboldali politikus elhatárolódik Putyintól, Orbán veszélyes balanszírozásba kezdett. Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

A magyar nép segít, Orbán nem - ezzel a címmel jelent meg riport a Nederland Dagblad című holland lapban, az ukrán menekültválság néhány nappal ezelőtti magyarországi helyzetéről. A szerző, Ruurd Ubels megtekintette a Keleti pályaudvaron akkor még uralkodó áldatlan állapotokat, és megállapította: a kormány csak rendőrökkel képviseltette magát, a menekülteknek jobbára önkéntesek, magánszervezetek nyújtottak segítséget. Eközben Orbán Viktor miniszterelnök előadta műsorát az országos médiában, elutazott az ukrán határhoz, gyerekekkel fotózkodott, személyesen adott át bevándorlási okmányokat. A riporter megszólaltatta Hardy Mihályt, a Klubrádió főszerkesztőjét, aki családjával együtt maga is befogadott ukrajnai menekülteket. Elmondta a lapnak, hogy a magyar kormány az elmúlt hét évben tudatosan felszámolta a menekültek fogadására szolgáló létesítményeket, és ennek következményei most jól láthatók.

bécsi Der Standardban arról írt vendégkommentárt Marius Dragomir, a Közép-európai Egyetem, a CEU médiaügyi központjának az igazgatója, hogy a magyar kormányfő hivatalosan elítéli ugyan az Ukrajna elleni orosz támadást, ám a pártjához közel álló média ezzel ellentétes képet rajzol. A szerző szerint Orbán Viktor veszélyes egyensúlyozó műveletbe fogott, hogy újraválasztassa magát. A cikk kitér arra: a Pesti TV-ben az orosz bevonulás után egy fotósként és hadmérnökként bemutatkozó ember olyasmiket mondott, hogy ukrán nép, ukrán kultúra nem is létezik, és hogy Ukrajnát fel lehetne osztani Oroszország és bizonyos NATO-országok között. Ez a tévécsatorna azonban nem számít kivételnek: a kormányközeli médiában gyakoriak azok a beszámolók, amelyek támogatják az orosz agressziót, és kétségbe vonják az ukrán népnek a saját hazájához fűződő jogait. Dragomir az Átlátszó elemzésére hivatkozva megírja például, hogy az MTVA a háború kezdetétől fogva Ukrajna ellen folytatott hecckampányt, és hogy Németh Balázs műsorvezető azt írta a Facebookon, helyesen tenné Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, ha lemondana. Az a propaganda-kloáka, amit ont magából a magyar kormányközeli média, összeegyeztethetetlen azzal, hogy a kormány támogatásáról biztosította az Oroszország elleni szankciókat - fogalmaz az osztrák lap vendégkommentátora. Orbán Viktornak ez a kettős játéka szerinte két okra vezethető vissza: a választási megfontolásokra és Orbán Putyin-csodálatára.

Orbánnak - írja Marius Dragomir - az a stratégiája, hogy amikor szót emel az orosz támadás ellen, azzal nyugtatja a konfliktus továbbterjedésétől tartó választókat, valamint azokat az EU-n belüli hivatali partnereit, akiket aggaszt az ő keleti irányú politikája. Ezzel párhuzamosan a Fidesz médiája azt állítja, hogy az ellenzéki politikusok csapatokat és fegyvereket akarnak küldeni Ukrajnába, amit a lakosság többsége ellenezne. Ezt valójában ők sosem mondták, az állítás pusztán a lejáratásukat célozza - állapítja meg a szerző. Annak alátámasztása végett, hogy a Fidesz által ellenőrzött médiának a Kreml kedvében járó kampánya elsősorban választási szavazatszerzésre irányul, Dragomir utal a Pulzus nemrégiben közzétett felmérésére, miszerint az Orbán-hívek egynegyede igazságos háborúnak tartja az Ukrajna elleni orosz inváziót. Orbán és pártja nem engedheti meg magának, hogy ezeket a választókat magára haragítsa.

Mélyebb oka is van azonban ennek a médiakampánynak, nevezetesen Orbán Putyinhoz való kötődése - írja a Der Standard szerzője. A viszonyt a 2010-es választások után fűzték szorosra, és a magyar kormány 2014-ben 12 és fél milliárd euró értékben megrendelte a Roszatomtól a paksi atomerőmű megújítását, amihez Oroszország 10 milliárd euró hitelt ígért. A projektet az unió időközben leblokkolta - teszi hozzá Marius Dragomir.

Kitér arra is, hogy Orbán visszatérően dícsérte Oroszországot az illiberális társadalom állítólagos sikereiért. Az Ukrajna elleni háború azonban most kemény terhelési próbát jelent számára. Mindent megtesz az újraválasztása érdekében. Nem akarja megrémiszteni saját szavazói táborán belül a háború ellenzőit, ugyanakkor a Kreml felbőszítésétől is tartózkodni kíván. Miközben Európában a legtöbb jobboldali politikus elhatárolódik Putyintól, Orbán veszélyes balanszírozásba kezdett - állapítja meg a CEU médiaügyi központjának az igazgatója.

Röviden jelzem még, hogy az erősen konzervatív szemléletű Wall Street Journal, az amerikai üzleti körök vezető lapja arról ír: növekszik az Európai Unión belül annak a támogatottsága, hogy az ukrajnai háború miatt tiltsák meg a szénhidrogén-importot Oroszországból. Gyors döntés azonban egyelőre nem várható e tekintetben - teszi hozzá az erről szóló, nevük mellőzését kérő diplomaták állításaira hivatkozó cikk, amely a vonakodó országok közül Németországot, a olaj- és gázembargót szorgalmazók közül pedig a lengyeleket és a baltiakat emeli ki.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.