2022. április 15., péntek

KÍNÁBÓL IS LÁTSZIK AZ ÜRES FELCSÚTI STADION ORBÁN TELKE MELLETT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.04.14.


A Nemzetközi Sajtóintézet a választásokról és a kampányról szóló jelentését elküldte a magyar kormánynak és az Európai Uniónak. Márki-Zay Péter a Newsweekben beszélt arról hogy a kormánypropaganda Jézus Krisztust is lekaraktergyilkolta volna, egy kínai újságcikk pedig arról írt, hogy nem csoda, hogy az EU nem ad pénzt, ha azt Orbánék olyasmire költik, mint a kormányfő telke szomszédságába épült kihasználatlan stadion.

Emmanuel Macron Magyarországgal példálózott Strasbourgban, ahol a kampányrendezvényén a tömegnek méltatta a demokráciát és szabadságot, amikor közbekiáltott egy férfi, hogy le a köztársasággal, mire a francia elnök megjegyezte, nos épp erről beszélek: Ön bekiabálhat nekem. Ez az alapvető különbség élni ma Franciaországban vagy Magyarországon. Hatalmas tapsot kapott, írja az Euronews.

Az angol nyelvű állami kínai hírügynökség, a CGTN Orbán felcsúti házának kertjébe épített stadionról ír, ami szerinte túl sok pénzbe került. Két dolog szembetűnő, hogy az 1700 fős falunak miért kellett 4000 férőhelyes stadiont építeni, a másik: miért áll szinte mindig üresen. A kínai cikk megállapítja, ha ilyenekre költi a pénzt az Orbán-kormány, akkor nem kell csodálkozni azon, ha megvonják Magyarországtól az uniós támogatásokat. A cikk mindezt annak kapcsán hozta fel példának, hogy meghallgatták a jogállami eljárás keretében Varga Judit igazságügyminisztert, aki ezt az uniós procedúrát boszorkányüldözésnek nevezte és kijelentette, meg tudjuk védeni magunkat.

Newsweeknek nyilatkozott Márki-Zay Péter, aki elmondta, bebizonyosodott, hogy a szavazófülkékben nem lehet legyőzni Orbánt. Az állami médiát végig az ellenőrzése alatt tartotta, így még egy tökéletes jelölt se tudta volna őt legyőzni, legyen az John Lennon vagy Jézus Krisztus, mert őket is gonoszként állította volna be a kampánypropaganda.

A cikk felsorolja, milyen akadályokat kellett volna legyőznie az ellenzéknek egy olyan közegben, ahol nem volt igazi versenyhelyzet, ahol a pálya a Fidesznek lejtett. Az EBESZ jelentését is mérvadónak tekintve leírja, hogy nem volt átlátható a kampánypénzek mozgása. Nem véletlenül mondogatta és mondta el most is az ellenzéki kormányfőjelölt a riporternek, hogy csodának kellett volna történnie ahhoz, hogy le lehessen győzni Orbánt. Szerinte nem az ellenzékben kell keresni a hibát, hanem abban az igencsak hatékony rendszerben, amit Orbán 12 év alatt tökélyre vitt. Az ellenzéki stratégia működött Budapesten, de nem működött országosan. Új formula kell: a közvélemény és a politika bázisát alapjaiban kell megváltoztatni.

A Nemzetközi Sajtóintézet célja, hogy a független újságírás megerősítését segítsék. A 15 javaslatuk közül, amelyeket a magyar kormánynak is megküldtek, felsorolunk néhányat:

  • Hosszú távú startégiára van szükség, ami segíti a piaci alapon működő, független és sokszínű média helyreállítását, amely tisztán demokratikus alapelvekre épül. Fel kell számolni az illiberális piaci gyakorlatot.
  • Helyre kell állítani a fékek és ellensúlyok megbomlott rendszerét, mert a parlamenti többség nem jelentheti azt, hogy a kormány kizárólagos akarata érvényesül.
  • Átláthatóvá kell tenni a közszolgálati média finanszírozását, és lefektetni a kiegyensúlyozott média alapelveit, feladatait, amelyek a közérdeket szolgálják.
  • A műsorszolgáltatás állami szerveinek munkáját politikamentessé kell tenni, ki kell alakítani a szakmai elvárásokat épp úgy, mint a szakmai felelősséget, hogy a tömegtájékoztatás pártatlan, kiegyensúlyozott legyen, amelyben helyet kapnak a legkülönfélébb vélemények is.
  • Véget kellene vetni annak a kettős irányításnak, amit a jelen pillanatban a Duna Média Műsorszolgáltató és az MTVA testesít meg.
  • A Médiahatóság igazgatóságát olyan szakemberekből kell kiválasztani, akik garantálják a függetlenséget, az elszámoltathatóságot és transzparenciát a nemzetközi elvárásoknak megfelelően.
  • Mindez vonatkozik szó szerint az MTI-re is, ahol meg kell szüntetni a folytonos és közvetlen politikai ellenőrzést, és ha a fenti normák sérülnek, akkor annak legyen következménye is.
  • A teljesen eltorzított hirdetési piacon biztosítani kell a tisztességes versenyt.
  • A KESMA kapcsán megjegyzi, hogy fel kell számolni a jelenlegi, egy kézben történő média koncentrációt.
  • A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság részéről történt gyakorlatot azonnal meg kell szüntetni, amely marginalizálta a független médiát. Az ott születő döntési folyamatot indokolni kell.
  • Nem szabad korlátozni az újságírók mozgását és munkáját a parlamentben sem.
  • Vissza kell állítani az olyan sajtótájékoztatókat, ahol nincs kivételezés a sajtóorgánumokkal, és bárki kaphat akkreditációt.
  • A közintézmények és minisztériumok sajtóval való, eddig akadályozott közvetlen kapcsolatát vissza kell állítani. Ugyanez áll a kormányfő által tartott sajtótájékoztatókra is.
  • A Pegazus ügyet ki kell vizsgálni, hogy a hatalommal való, ehhez hasonló visszaélés ne történhessen meg, hogy az újságírókat ne lehessen megfigyelni.
  • Az Uniónak címzett ajánlások listájában szerepel, hogy folytatni kell a kötelezettségszegési eljárást a Klubrádióval szemben alkalmazott önkényes és diszkriminatív intézkedés miatt.
  • Alkalmazni szükséges a jogállami normasértés miatti szankciókat, azaz felfüggeszteni a támogatásokat a demokratikus értékrend, a sajtószabadság megsértése miatt. Ennek érdekében új törvényekre van szükség.
ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.